Het is de verantwoordelijkheid van elke reiziger om ervoor te zorgen dat hij of zij de nodige reisdocumenten bij zich heeft en op de hoogte is van de nodige reisformaliteiten in binnen- en buitenland. Je kan hier voor terecht op de website van de overheid en bij de ambassade of het consulaat van je bestemming. TUI is in geen enkel geval verantwoordelijk wanneer de reiziger niet wordt toegelaten op de vlucht wegens ontoereikende reisdocumenten of wegens het niet voldoen aan bepaalde reisformaliteiten. We raden je ten zeerste aan om de laatste updates kort voor het begin van je reis te controleren.
Belangrijke informatie
1.1 Algemeen
Wanneer u op reis gaat, moet u altijd voldoen aan de binnenkomstvoorwaarden (reisformaliteiten) van het land waar u naartoe reist.
Voor sommige landen volstaat uw identiteitskaart, maar dit is niet altijd het geval. Soms moet u ook over de volgende documenten beschikken:
- Internationaal paspoort: dit is een wijnrood boekje dat uw identiteitsgegevens bevat. Dit document kan u aanvragen bij de dienst ‘bevolking’ van uw gemeente.
- Visum: dit is de officiële toestemming om een bepaalde tijd in een bepaald land te mogen verblijven. Afhankelijk van het land moet u dit document op voorhand aanvragen bij de ambassade of het consulaat of kunt u dit eenvoudigweg bij aankomst op de bestemming aankopen.
- Inentingsbewijs: in sommige landen is het verplicht om ingeënt te zijn tegen bepaalde ziektes zoals de gele koorts, meningitis, malaria, tyfus of hepatitis. Deze landen zullen u de toegang tot het land weigeren als u niet over een inentingsbewijs beschikt. Raadpleeg hiervoor uw huisarts.
U kunt specifieke informatie over de reisformaliteiten voor uw bestemming terugvinden op de introductiepagina’s van uw bestemming in onze kleurenbrochure of op onze website. Hou er wel rekening mee dat deze informatie onder voorbehoud is en steeds kan wijzigen.
Wij raden u aan om ook de ambassade of het consulaat van uw bestemming te raadplegen zodat u niet voor verrassingen zou komen te staan. De kosten die voortvloeien uit bijvoorbeeld een spoedprocedure om een internationaal paspoort te verkrijgen zijn voor de rekening van de reiziger.
Opgelet: De aangegeven formaliteiten gelden enkel voor Belgen die op Belgisch grondgebied wonen en met Belgische identiteitspapieren reizen. In alle andere gevallen moet u zich dan ook op tijd goed informeren bij uw ambassade of consulaat, alsook bij de ambassade of het consulaat van uw bestemming.
TIPS:
- Op www.diplomatie.belgium.be kunt u allerhande informatie terugvinden over de reisformaliteiten (opgelet, deze informatie wordt verstrekt onder voorbehoud). Hier kunt u ook de adresgegevens van diverse consulaten en ambassades terugvinden.
- Op www.wanda.be kunt u nagaan welke inentingen u nodig heeft om naar uw bestemming te reizen.
- Op www.info-coronavirus.be kunt u nazien welke speciale coronarestricties van toepassing zijn op uw bestemming.
- De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken opende een aparte website voor Belgen die naar landen buiten de EU reizen. Wie zich op https://travellersonline.diplomatie.be registreert wordt onmiddellijk verwittigd wanneer er zich een ernstige crisis, natuurramp of incident voordoet op zijn bestemming. Bovendien laat het systeem ook toe om vooraf waarschuwingen of informatie te verspreiden, bijvoorbeeld over stakingen of betogingen. Naast identiteitsgegevens kunt u ook een contactpersoon in België en verzekeringsgegevens invullen. Twee weken na uw terugkeer wordt alles gewist.
- Om lange wachttijden aan de grenscontrole te vermijden, raden wij aan te reizen met een internationaal paspoort voor alle vertrekken vanuit Brussel naar een bestemming buiten Europa, zelfs als dit geen vereist is.
1.2 Geldigheid van uw identiteitskaart of paspoort
Controleer op voorhand de geldigheidsdatum van uw identiteitskaart.
In het algemeen moet uw identiteitskaart geldig zijn tot en met de dag waarop u terugkeert (als de terugvlucht vastligt). In bepaalde gevallen moet uw identiteitskaart zelfs nog een tijdje na uw terugkeer geldig zijn.
De geldigheidsdatum is ook van groot belang als u een internationaal paspoort nodig heeft. Vele landen vragen dat uw internationaal paspoort nog een bepaalde periode na uw terugkeer (bijvoorbeeld 6 maanden) geldig is.
Deze informatie kunt u terugvinden in onze brochure of op onze website. Vergeet ook niet om deze informatie te controleren bij de ambassade of het consulaat van het land van uw bestemming.
1.3 Opgelet met beschadigde identiteitskaarten
Beschadigde identiteitskaarten kunnen door de Belgische en buitenlandse bevoegdheden als ongeldig beschouwd worden. Onder beschadigde identiteitskaarten verstaan we onder andere een scheur in uw paspoort, een identiteitskaart met een barst, een elektronische identiteitskaart zonder microchip, enz. (deze lijst is niet volledig).
U dient uw beschadigde documenten te vervangen vóór uw vertrek, anders bestaat de kans dat u de toegang tot het vliegtuig of tot het land geweigerd wordt. In dat geval bent u volledig verantwoordelijk en krijgt u de kosten niet terugbetaald.
1.4 Vanaf 75 jaar
Vanaf 75 jaar wordt u niet meer opgeroepen door het gemeentebestuur om uw identiteitskaart te vernieuwen. Dit is geen probleem zolang u in België verblijft, maar als u naar het buitenland reist, moet u over een identiteitskaart met een geldige vervaldatum beschikken.
1.5 Kinderen jonger dan 12 jaar
1.5.1 Vergezeld door een ouder of voogd
De nodige reisformaliteiten verschillen naargelang het land dat u bezoekt.
Heeft u een paspoort nodig? Dan moet het kind, zelfs een pasgeborene, ook een eigen paspoort hebben.
Heeft u enkel een identiteitskaart nodig? Dan moet een kind jonger dan 12 jaar een elektronische KIDS-ID hebben.
Indien u reist naar een land dat deel uitmaakt van de Europese Unie, dan volstaat de elektronische KIDS-ID op voorwaarde dat u als ouder of als voogd de nodige en geldige identiteitspapieren heeft.
Opgelet:
- De leveringstijd van een KIDS-ID bedraagt ongeveer 3 weken. Bestel uw KIDS-ID dus op tijd bij uw gemeente.
- Bij verlies of beschadiging van de KIDS-ID kan een kind jonger dan 12 jaar (onder bepaalde voorwaarden) een voorlopige identiteitskaart krijgen. Niet alle landen waarvoor het kind een KIDS-ID nodig heeft, aanvaarden dit echter. Voor meer informatie over de KIDS-ID en de voorlopige identiteitskaart, surf naar www.ibz.rrn.fgov.be of www.eid.belgium.be.
- Er kunnen zich problemen voordoen wanneer uw kind tijdens de reis 12 jaar wordt omdat de identiteitskaart voor kinderen jonger dan 12 jaar bij de terugvlucht niet meer geldig zal zijn. In bepaalde gevallen kunt u gratis een voorlopige identiteitskaart krijgen maar soms zal het kind een paspoort nodig hebben. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt u aan om u op tijd voldoende te informeren over welke papieren uw kind nodig heeft. Voor meer informatie raadpleegt u het best uw gemeentebestuur of surf naar www.diplomatie.belgium.be. Wij raden ook aan om deze informatie na te trekken bij het consulaat of de ambassade van uw bestemming zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
1.5.2 Ouderlijke toestemming
Er bestaat geen Belgische of internationale procedure om ouderlijke toestemming te geven aan een minderjarige die naar het buitenland reist. Wanneer het kind met een van de ouders reist, kan de ouder die meereist de schriftelijke toestemming vragen aan de ouder die thuisblijft om het kind mee op reis te nemen. Deze toestemming kan ondertekend worden door uw gemeentebestuur.
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt deze schriftelijke en ondertekende ouderlijke toestemming aan wanneer het kind alleen of in het gezelschap van andere personen dan zijn ouders reist. De reizigers informeren zich het best bij de ambassade of het consulaat van de bestemming om te weten te komen welke stappen ondernomen moeten worden wanneer er een kind meereist. Reist een kind alleen, dan is het heel belangrijk dat alle documenten in orde zijn en dat dit officieel aangevraagd wordt bij de luchtvaartmaatschappij.
2.1 Bagage
Voor reizen uitgevoerd onder het merk TUI geldt het volgende:
2.1.1 Toegelaten bagage bij TUI fly en Freebird
Iedere passagier (behalve kinderen jonger dan 2 jaar) mag 1 persoonlijk item meenemen, die onder de stoel voor zich past. Meer info over het extra stuk handbagage (die in de opbergvakken boven de stoelen past), kan u vinden op www.tui.be/nl/bagage. Bagage in het ruim van het vliegtuig (geregistreerde of ingecheckte bagage) is op voorhand boekbaar (tot 12 uur voor vertrek van de vlucht) voor TUI fly (TB) en Freebird (FH) vluchten (tot een maximum van 45 of 50 kg per pers., afhankelijk van de bestemming). Meer info en tarieven op: https://www.tui.be/nl/extra-bagage
Iedere passagier mag bagage meenemen in het ruim van het vliegtuig (geregistreerde of ingecheckte bagage). Kinderen jonger dan 2 jaar mogen maximum 10 kg ruimbagage meenemen.
In geval van Fly Deluxe (korte en middellange afstandsvluchten) of van Deluxe (lange afstanden) is ruimbagage inbegrepen (niet voor infants). Het exacte inbegrepen ruimbagage gewicht kan u terugvinden op uw reisdocumenten of op onze website.
Opgelet, uw koffer mag nooit meer dan 32 kg wegen, ook niet wanneer u bijbetaalt. Wanneer u 1 koffer gebruikt voor 2 personen, mag deze ook niet meer dan 32 kg wegen. Er staat geen beperking op het aantal stuks bagage per persoon, zolang u het maximum gewicht respecteert.
De maximum afmetingen van de bagage bedragen 80 x 60 x 25 cm.
De toegestane hoeveelheid bagage geldt steeds per persoon. Aan de boeking van een extra zitplaats door eenzelfde persoon, bijvoorbeeld om het comfort te verhogen, is geen recht op het vervoer van bijkomende bagage verbonden.
Bij andere luchtvaartmaatschappijen kunnen afwijkende voorwaarden gelden.
Voor reizen uitgevoerd onder het merk VIP Selection geldt het volgende:
2.1.1 Bagage gratis vervoerd door TUI fly en Freebird
Iedere passagier (behalve kinderen jonger dan 2 jaar) mag 1 persoonlijk item en gratis 10 kg handbagage meenemen.
Daarnaast mag iedere passagier bagage meenemen in het ruim van het vliegtuig (geregistreerde of ingecheckte bagage). Kinderen jonger dan 2 jaar mogen maximum 10 kg meenemen.
U kunt alle informatie betreffende het exacte gewicht dat u gratis mag meenemen naar uw bestemming terugvinden in uw reisdocumenten of op onze website.
Opgelet, uw koffer mag nooit meer dan 32 kg wegen, ook niet wanneer u bijbetaalt. Wanneer u 1 koffer gebruikt voor 2 personen, mag deze ook niet meer dan 32 kg wegen. Er staat geen beperking op het aantal stuks bagage per persoon, zolang u het maximum gewicht respecteert.
De maximum afmetingen van de bagage bedragen 80 x 60 x 25 cm.
De toegestane hoeveelheid bagage geldt steeds per persoon. Aan de boeking van een extra zitplaats door eenzelfde persoon, bijvoorbeeld om het comfort te verhogen, is geen recht op het vervoer van bijkomende bagage verbonden.
Overgewicht boven de gratis vervoerde bagage is op voorhand boekbaar (tot 12 uur voor vertrek van de vlucht) voor TUI fly (TB) en Freebird (FH) vluchten (tot een maximum van 45 of 50 kg per persoon, afhankelijk van de bestemming).
Bij andere luchtvaartmaatschappijen kunnen afwijkende voorwaarden gelden.
TIPS:
- Waardevolle of breekbare voorwerpen (juwelen, camera,...) en voedingswaren die kunnen bederven steekt u het best niet in uw koffer. Die neemt u beter mee in uw handbagage want de vervoerder aanvaardt geen aansprakelijkheid voor waardevolle, breekbare en/of bederfelijke goederen die in de geregistreerde bagage vervoerd worden.
- Gebruik een harde koffer, het beschermt de inhoud beter dan een zachte koffer, een sporttas of een rugzak.
- Zorg ervoor dat uw bagage genaamtekend is, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Een kaartje met uw gegevens (naam, adres, telefoonnummer,...) zal het de luchtvaartmaatschappij gemakkelijker maken om uw bagage terug te vinden indien die verloren zou gaan.
2.1.2 Handbagage
De handbagage is eveneens aan beperkingen onderhevig. Om voor de hand liggende veiligheidsredenen en met het oog op het comfort van de passagier wordt slechts één persoonlijk item en één stuk handbagage per passagier (vanaf 2 jaar) toegelaten. Meer info over handbagage kan u terugvinden op www.tui.be/nl/bagage.
Een persoonlijk item (maximaal 40 x 30 x 20 cm) moet onder de stoel voor u passen en mag steeds mee in de cabine. Enkele voorbeelden van persoonlijke items zijn een rugzak, laptoptas, handtas, cameratas of paraplu.
Een stuk handbagage (maximaal 55 x 40 x 20 cm en maximaal 10 kg) moet passen in de opbergvakken boven de stoelen. Het is mogelijk dat niet alle handbagage in de cabine past, deze wordt dan kosteloos vervoerd in het laadruim. Enkele voorbeelden van handbagage zijn een trolley, kleine valies, grote tas, grote doos of hoedendoos.
Grotere en/of zwaardere handbagage zal bij de inscheping (boarding gate) geweigerd worden. In sommige van deze gevallen kan het te veel aan handbagage nog in de bagageruimte vervoerd worden, enkel mits het betalen van een bijkomende kost.
Baby's (minder dan 2 jaar) hebben geen recht op handbagage.
Vluchten met Freebird naar Turkije hebben dezelfde voorwaarden voor (hand)bagage.
2.1.3 Sportmateriaal
- Het vervoer van sportmateriaal moet bij de boeking aangevraagd worden. De kost voor dit vervoer zal aan de prijs toegevoegd worden.
- Omdat de inhoud van het bagageruim beperkt is, kan het materiaal dat niet op voorhand aangegeven is geweigerd worden bij het inchecken. In ieder geval zal een extra administratieve kost aan de transportprijs toegevoegd worden als deze niet op voorhand bijgeboekt werd.
- Op de bestemming gelden er voor het vervoer van het sportmateriaal ook bepaalde beperkingen. De aard van het materiaal en de beschikbare plaats op de bus of op een ander vervoersmiddel spelen hierbij een rol. Alle bijkomende kosten die voortvloeien uit het vervoeren van het sportmateriaal moet u zelf ter plaatse betalen. Voor sommige bestemmingen wordt de transferprijs aangerekend bij boeking, voor andere is dit ter plaatse te betalen. Onze diensten informeren u bij boeking.
- De luchtvaartmaatschappij is niet verantwoordelijk wanneer het sportmateriaal door de plaatselijke autoriteiten geweigerd wordt. In dat geval bent u zelf verantwoordelijk en moet u zelf voor uw eigen vervoer als voor het vervoer van uw sportmateriaal zorgen.
- Elektrische steps, bromfietsen, motors, jetski’s, segways en hoverboards worden niet aanvaard.
- Bij het inchecken kan men u vragen uw tas met sportmateriaal te openen. Als u dit weigert of als men misbruik vaststelt zal u de toepasselijke vergoeding wegens overgewicht moeten betalen en kan u geen terugbetaling krijgen van de toeslag die u betaalde om het sportmateriaal te mogen meenemen.
- U wil een fiets meenemen? Dan moet u het transport voor uw fiets (één fiets per passagier) samen met uw vliegtuigticket boeken. Prijzen* per traject per fiets (de fiets mag samen met de verpakking maximum 32 kg wegen). Specifieke voorschriften: het voorwiel mag gedemonteerd en aan het kader vastgemaakt zijn; het stuur moet geplaatst zijn in de richting van het kader; de pedalen moeten omhoog gericht staan; er mag geen lucht in de banden zitten; en de fiets moet in een beschermende verpakking zitten. Elektrische fietsen kunnen niet vervoerd worden. Zowel voor hand- als voor ruimbagage geldt het volgende: CO2-patronen groter dan 50ml/28gr zijn verboden, CO2-patronen kleiner dan of gelijk aan 50ml/28gr: max. 4 toegestaan per bagage.
- U wil een golftas meenemen? Dan moet u het transport van uw golftas (één golftas per passagier) samen met uw vliegtuigticket boeken. Voor reizen uitgevoerd onder het merk TUI geldt het volgende: Vanaf het moment dat u een tas specifiek voor golfmateriaal meeneemt (maximum 32 kg, 1 per passagier), moet u een toeslag* per traject per tas bijbetalen, zelfs wanneer het totaalgewicht van uw bagage minder is dan het maximum toegelaten gewicht.
Voor reizen uitgevoerd onder het merk VIP Selection geldt het volgende: U mag een golftas gratis meenemen (maximum 32 kg, 1 per passagier, niet cumuleerbaar met gratis DIV).
Als het golfmateriaal vervoerd wordt in een koffer met normale afmetingen (lengte max. 80 cm, hoogte max. 60 cm, breedte max. 25 cm), zal dit beschouwd worden als deel van de gewone bagage. Het eventuele overgewicht zal gefactureerd worden aan het tarief dat op dat moment van kracht is.
- U wil duikmateriaal meenemen? Dan moet u het transport van uw duikmateriaal (één tas per passagier) samen met uw vliegtuigticket boeken. Voor reizen uitgevoerd onder het merk TUI geldt het volgende: Vanaf het moment dat u een tas specifiek voor duikmateriaal meeneemt (max. 20 kg, 1 per passagier), moet u een toeslag* per traject per tas bijbetalen, zelfs wanneer het totaalgewicht van uw bagage minder is dan het maximum toegelaten gewicht.
Voor reizen uitgevoerd onder het merk VIP Selection geldt het volgende: U mag duikmateriaal gratis meenemen (max. 20 kg, 1 per passagier, niet cumuleerbaar met gratis GOL).
Als het duikmateriaal vervoerd wordt in een koffer met normale afmetingen (lengte max. 80 cm, hoogte max. 60 cm, breedte max. 25 cm), zal dit beschouwd worden als deel van de gewone bagage. Het eventuele overgewicht zal gefactureerd worden aan het tarief dat op dat moment van kracht is. Specifieke voorschriften: flessen moeten leeg zijn en onder atmosferische druk staan; het vervoer van lood voor loodgordels is niet toegestaan; duiklampen worden enkel toegelaten in de handbagage en op voorwaarde dat het lampje zelf verwijderd en apart verpakt wordt; duiklampen met langwerpige batterijen kunnen niet vervoerd worden: deze worden als slagwapen beschouwd en zullen door de veiligheidsdiensten van de luchthaven geweigerd worden.
- U wil een kite- of surfplank meenemen? Dan moet u het transport van uw kite- of surfplank (één per passagier) samen met uw vliegtuigticket boeken. U moet een toeslag* per traject per tas bijbetalen. Het maximum toegelaten gewicht bedraagt 30 kg (1 tas per passagier, maximaal 2 planken in één tas). De lengte mag maximaal 3,75 meter bedragen. Specifieke voorschriften: zeil, giek en deelbare mast moeten compact verpakt zijn.
- U wil een paraglide meenemen? Dan moet u het transport van uw paraglide (één per passagier) samen met uw vliegtuigticket boeken. U moet een toeslag* per traject per stuk bijbetalen. Het maximum toegelaten gewicht is 20 kg (1 stuk per passagier). De lengte mag maximaal 3,75 meter bedragen.
- U wil skimateriaal meenemen? Dan moet u het transport van uw skimateriaal (één per passagier) samen met uw vliegtuigticket boeken. U moet een toeslag* per traject per stuk bijbetalen. Het maximum toegelaten gewicht is 20 kg (1 stuk per passagier). Specifieke voorschriften: beschermende verpakking, skibotten apart verpakt.
*Actuele tarieven zullen zichtbaar zijn tijdens het boeken van deze extra.
2.1.4 Niet toegelaten bagage
- Sommige goederen mogen enkel in uw koffer vervoerd worden en niet in uw handbagage. Deze goederen zijn onder andere sprays, messen, scheermessen of scheerapparaten, (nagel)schaar, metalen nagelvijlen en nagelknippers. Batterijen (voor uw fototoestel, camera, telefoon, radio, cd-speler, enz.) moeten in het toestel zelf zitten of afzonderlijk verpakt zijn in uw handbagage. U moet uw aansteker bij zich houden en niet in uw koffer of handbagage. Deze voorwerpen kunnen zonder verhaal door de veiligheidsdiensten in beslag genomen worden.
- Het vervoer van bepaalde goederen kan, als veiligheidsmaatregel en zonder aankondiging, door de plaatselijke autoriteiten geweigerd worden. Noch de reisorganisator, noch de luchtvaartmaatschappij kan hiervoor aansprakelijk gehouden worden.
- Het is absoluut verboden om gevaarlijke goederen als explosieven, samengeperste gassen, ontvlambare producten, giftige, bijtende, radioactieve, magnetische, schadelijke, misselijkmakende of irriterende stoffen mee te nemen en alle andere artikelen zoals omschreven in de 'Technische Instructies voor het veilig transport van gevaarlijke goederen door de lucht van ICAO' en de regelgeving van IATA inzake het 'Transport van gevaarlijke goederen door de lucht'. (deze lijst is niet volledig). Zie ook www.tuifly.be/nl/niet-toegelaten-bagage.
- Jacht- en sportwapens kunnen in het bagageruim vervoerd worden indien u dit op voorhand aangevraagd heeft. De eigenaar van de bagage moet een wapenvergunning hebben die zowel in het land van vertrek als in het land van bestemming geldig is. Bij vertrek moet de passagier aan de check-in melden dat hij een wapen in zijn ruimbagage heeft. Het luchtvervoer van munitie is toegestaan voor 5 kg per persoon en enkel van volgend type: Categorie 1,4S, type UN0012 of UN0014.
- Er zijn strikte procedures voor de invoer van dierlijke producten zoals poedermelk, voedsel voor zuigelingen en speciale voedingswaren. Raadpleeg de officiële website www.ec.europa.eu (food/animal/animal products/personal imports) voor meer informatie hierover.
- Wij raden u aan, als u medicijnen neemt, om die in uw handbagage te steken. Sommige medicijnen moeten aangegeven worden aan de douane, vergeet niet om een verklaring van uw dokter mee te nemen als bewijs dat u deze medicijnen moet innemen, opgesteld in een internationale taal zoals het Engels of het Frans. Anders bestaat de kans dat uw medicijn in beslag genomen wordt.
2.1.5 Vertraging, verlies of beschadiging van uw bagage
Bij het inchecken van uw bagage krijgt u een genummerd ontvangstbewijs mee dat u, net als uw boarding pass of instapkaart, zorgvuldig moet bewaren. Indien uw bagage vertraagd, verloren of beschadigd is moet u dit onmiddellijk aangeven bij de Lost & Found-balie vooraleer u de luchthaven verlaat. Hier zult u een document ontvangen waarmee de luchtvaartmaatschappij uw dossier kan opmaken. Zonder dit document, uw ontvangstbewijs en uw boarding pass kan er geen gevolg gegeven worden aan uw dossier.
Let er ook altijd op dat er zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van uw bagage een etiket of een kaartje hangt waar uw gegevens op staan. Dit zorgt ervoor dat de bagage die laattijdig aankomt geïdentificeerd kan worden en dat ze terug aan de eigenaar bezorgd kan worden.
MAXIMALE VERGOEDING
- Gewone bagage: in geval van vernieling, beschadiging of vertraging van de bagage en indien de Conventie van Montreal van toepassing is, zal de maximale vergoeding 1.131 Bijzondere Trekkingsrechten BTR (1 BTR = € 1,2732 op 27.05.2015) per persoon bedragen. Indien de Conventie van Warschau van toepassing is, wordt de vergoeding berekend volgens het gewicht. We raden u aan om een bagageverzekering af te sluiten.
- Hogere maximale vergoeding: u kunt genieten van een hogere maximale vergoeding indien u een speciale verklaring heeft afgelegd bij het inchecken en een aanvullende vergoeding heeft betaald.
- Bagage die niet aan de normen voldoet: kinderwagens, fietsen, sportmateriaal, enz. met andere woorden alles dat niet in een koffer met normale afmetingen past (lengte max. 80 cm, hoogte max. 60 cm, breedte max. 25 cm) wordt op eigen risico (van de passagier) vervoerd. Indien u met TUI fly vertrekt vanuit een Belgische luchthaven en u sloot al een reis- en bijstandsverzekering af, dan kunt u deze voorwerpen laten verzekeren tegen een bescheiden toeslag.
2.2 Zwangere vrouwen
U mag vliegen tot het einde van de 36e week van uw zwangerschap (32e week bij een meerlingenzwangerschap). U moet een medisch attest voorleggen opgesteld in een internationale taal zoals Frans of Engels, waarin staat dat de vlucht geen enkel gevaar inhoudt voor uw zwangerschap en dat u geen risico loopt op een vroeggeboorte. Het attest moet recentelijk zijn opgemaakt (max. 8 dagen oud op het moment van vertrek).
2.3 Alleenreizende minderjarigen
Kinderen jonger dan 5 jaar mogen niet alleen reizen en moeten altijd vergezeld worden door een persoon ouder dan 18 jaar.
Voor kinderen ouder dan 5 jaar die alleen reizen zijn er 2 mogelijkheden:
- Kinderen van 5 t.e.m. 11 jaar worden UM genoemd (Unaccompanied Minor, minderjarige zonder begeleider). Voor deze kinderen is assistentie verplicht.
- Jongeren van 12 t.e.m. 17 jaar worden YP genoemd (Young Person, jongere). Voor hen is assistentie facultatief.
VOORWAARDEN
- De assistentie moet samen met de vlucht geboekt worden. Actuele tarieven zullen zichtbaar zijn tijdens het boeken.
- Als de assistentie niet samen met de vlucht geboekt werd, zal u een administratieve toeslag moeten bijbetalen. Bovendien kan een minderjarige die niet vergezeld wordt en van wie de assistentie niet op voorhand aangevraagd werd, geweigerd worden door de luchtvaartmaatschappij zonder schadevergoeding voor de passagier.
- Ga op de dag van uw vertrek goed op tijd naar de balie van de luchtvaartmaatschappij of naar de incheckbalie om mogelijke problemen te vermijden.
- Het is van cruciaal belang dat correcte gegevens doorgegeven worden van de persoon die het kind op de luchthaven aflevert bij vertrek en de persoon die het kind ophaalt bij aankomst. De persoon die het kind brengt bij vertrek mag de luchthaven niet verlaten voordat het vliegtuig vertrokken is. Voor UM/YP kan geen transfer op bestemming geboekt worden.
2.4 Kinderen jonger dan 2 jaar
Kinderen die jonger zijn dan 2 jaar op de vluchtdata vliegen gratis (wel vaste kost voor de luchthavenafwikkeling) op voorwaarde dat ze op de schoot van een volwassene meereizen. In de luchtvaart worden kinderen jonger dan 2 jaar INFANT genoemd. Het is echter absoluut noodzakelijk dat u bij boeking vermeldt dat u uw baby meeneemt, anders kan u geweigerd worden op de vlucht zonder verhaal. Het aantal baby’s dat toegelaten is aan boord is namelijk beperkt.
Indien één persoon meerdere baby's (max. 2) meeneemt, dan dient er verplicht voor één van de baby's een extra stoel aangekocht te worden tegen de dagprijs van een volwassen passagier. Hou er tevens rekening mee dat u een autozitje moet meenemen aan boord om de baby in te plaatsen. De maximum toegelaten breedte is 39 cm.
Kinderwagens, plooibare buggy’s en kinderstoelen worden gratis vervoerd in het bagageruim (1 stuk per kind). U kan een van deze voorwerpen meenemen tot aan het vliegtuig waar het door het personeel naar het bagageruim gebracht zal worden. U krijgt het voorwerp terug wanneer u uit het vliegtuig stapt, of samen met de rest van uw bagage. Opgelet, deze voorwerpen moeten altijd correct voorzien zijn van een label, zelfs wanneer u het voorwerp tot aan het vliegtuig meeneemt.
Voor kinderen onder de 2 jaar is er een verstrengde controle op de leeftijd. Baby’s (‘infants’) mogen op de vertrekdatum de leeftijd van 2 jaar nog niet bereikt hebben. Indien men hier misbruik opmerkt, zal het gratis ticket geweigerd worden en loopt u het risico niet te kunnen vertrekken.
Voor een infant wordt steeds een vaste kost voor de luchthavenafwikkeling aangerekend. Actuele tarieven zullen zichtbaar zijn tijdens het boeken.
Pasgeboren baby's mogen pas vliegen vanaf 7 dagen na hun geboorte.
2.5 Boeking van een type stoel
Voor reizen uitgevoerd onder het merk TUI geldt het volgende:
Wanneer u met TUI fly (vluchtnummer TB) of Freebird Airlines (vluchtnummer FH) reist, kan u mits betaling, een type stoel boeken. Wegens operationele redenen kan het zijn dat het stoelnummer dat u werd gegeven verschilt van het stoelnummer dat op uw boeking staat. Dit heeft geen enkele invloed op het stoelTYPE dat u geboekt heeft en geeft dus geen recht op een terugbetaling of een vergoeding.
Voor reizen uitgevoerd onder het merk VIP Selection geldt het volgende:
Wanneer u met TUI fly (vluchtnummer TB) of Freebird Airlines (vluchtnummer FH) reist, kan u een type stoel boeken. Wegens operationele redenen kan het zijn dat het stoelnummer dat u werd gegeven verschilt van het stoelnummer dat op uw boeking staat. Dit heeft geen enkele invloed op het stoelTYPE dat u geboekt heeft en geeft dus geen recht op een vergoeding.
2.6 Maaltijden aan boord
Voor reizen uitgevoerd onder het merk TUI geldt het volgende:
Op korte en middellange afstandsvluchten zijn geen maaltijden aan boord inbegrepen.
Voor langeafstandsvluchten en vluchten van/naar Kaapverdië, Senegal en Gambia zijn maaltijden altijd inbegrepen.
U kunt ook een speciale maaltijd krijgen op voorwaarde dat u dit op voorhand aanvraagt. U kunt kiezen voor de volgende speciale maaltijden: suikervrij, glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch, veganistisch, zonder varkensvlees of Hindoestaans. Informatie hierover ziet u bij het maken van de boeking of kan u bij onze diensten bekomen of via http://www.tui.be/nl/maaltijd-aan-boord
Voor reizen uitgevoerd onder het merk VIP Selection geldt het volgende:
De maaltijden zijn altijd inbegrepen in de prijs van uw reis (met uitzondering van enkele bestemmingen, dit wordt vermeld op de introductiepagina’s).
U kunt ook een speciale maaltijd krijgen op voorwaarde dat u dit op voorhand aanvraagt. U kunt kiezen voor de volgende speciale maaltijden: suikervrij, glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch, veganistisch, zonder varkensvlees of Hindoestaans. Informatie hierover ziet u bij het maken van de boeking of kan u bij onze diensten bekomen.
2.7 Formaliteiten aan de douane
Er zijn beperkingen op de invoer van taksvrije producten en producten waar u taksen op moet betalen. De Belgische overheid stelt een app ter beschikking waar u een antwoord vindt op al uw vragen betreffende invoertaksen. De app werd door de douanediensten ontwikkeld en is gratis te downloaden.
2.8 Aansprakelijkheid
De aansprakelijkheid betreffende het luchtvervoer wordt geregeld door de Conventie van Montreal indien het vervoer gebeurt tussen landen die de conventie hebben onderschreven of bij rondreizen die daar beginnen en eindigen. Voor het andere vervoer blijven de limieten van de Conventie van Warschau en het aanvullende protocol van Den Haag gelden.
2.8.1 CONVENTIE VAN MONTREAL
De aansprakelijkheid van de luchtvaartmaatschappijen van de Europese Unie wordt geregeld door de Conventie van Montreal (1999), de verordening (EG) nr. 2027/97 (gewijzigd door verordening (EG) nr. 889/2002), en de verordening (EG) nr. 261/2004.
Deze informatieve kennisgeving geeft een samenvatting van de aansprakelijkheidsregels die luchtvaartmaatschappijen van de Gemeenschap in overeenstemming met de EG-wetgeving en het Verdrag van Montreal toepassen.
Schadeloosstelling bij overlijden of letsel
De aansprakelijkheid voor overlijden of letsel van passagiers is niet door financiële limieten beperkt. Voor schade tot 113.100 Bijzondere Trekkingsrechten BTR (bij benadering € 147.000) kan de luchtvaartmaatschappij vorderingen tot schadeloosstelling niet betwisten. Boven dat bedrag kan ze zich tegen een vordering verzetten als ze het bewijs kan leveren dat ze niet nalatig is geweest of anderszins in gebreke is gebleven.
Voorschotten
Als een passagier gewond raakt of om het leven komt, moet de luchtvaartmaatschappij binnen 15 dagen nadat de schadevergoedingsgerechtigde geïdentificeerd is, een voorschot uitbetalen om aan de onmiddellijke economische behoeften tegemoet te komen. In geval van overlijden kan het voorschot niet minder dan 16.000 BTR (bij benadering € 18.000) bedragen.
Vertraging van passagiers
In geval van vertraging van passagiers is de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk voor schade die ontstaat, tenzij zij alle redelijke maatregelen getroffen heeft om de schade te voorkomen of in de onmogelijkheid verkeerde om dergelijke maatregelen te treffen. De aansprakelijkheid voor vertraging van passagiers is beperkt tot 4.694 BTR (bij benadering € 5.250).
Vertraging van bagage
In geval van vertraging van bagage is de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk voor schade die ontstaat, tenzij zij alle redelijke maatregelen getroffen heeft om de schade te voorkomen of in de onmogelijkheid verkeerde om dergelijke maatregelen te treffen. De aansprakelijkheid voor vertraging van bagage is beperkt tot 1.131 BTR (bij benadering € 1.470).
Vernietiging, verlies of beschadiging van bagage
De luchtvaartmaatschappij is aansprakelijk voor vernietiging, verlies of beschadiging van bagage tot een maximum van 1.131 BTR (bij benadering € 1.470). Wanneer het aangegeven bagage betreft, is de maatschappij ook aansprakelijk indien zij niet in gebreke is gebleven, tenzij de bagage al beschadigd was. Wanneer het niet-aangegeven bagage betreft, is de luchtvaartmaatschappij slechts aansprakelijk als zij in gebreke is gebleven.
Hogere limieten voor bagage
Er kan een hogere aansprakelijkheidslimiet gelden indien de passagier voordat hij aan boord is gegaan, een speciale verklaring heeft afgelegd en een aanvullende vergoeding heeft betaald.
Klachten over bagage
Als de bagage beschadigd, vertraagd, vermist of vernietigd is, moet de passagier zo spoedig mogelijk bij de luchtvaartmaatschappij een schriftelijke klacht indienen. In geval van beschadiging van aangegeven bagage moet de passagier binnen zeven dagen een schriftelijke klacht indienen en in geval van vertraging van aangegeven bagage binnen 21 dagen na de datum waarop de bagage tot zijn beschikking is gesteld.
Aansprakelijkheid van de contractuele vervoerder en die van de feitelijke vervoerder
Als de luchtvaartmaatschappij die de vlucht verzorgt niet dezelfde is als de maatschappij waarmee het vervoerscontract is gesloten, heeft de passagier het recht een klacht of een vordering tot schadeloosstelling aan elk van beide maatschappijen te richten. Indien de naam of code van een luchtvaartmaatschappij op het ticket staat, is die maatschappij de vervoerder waarmee het vervoerscontract is gesloten.
Termijn voor gerechtelijke procedure
Een gerechtelijke procedure tot het verkrijgen van schadeloosstelling moet worden aangevangen binnen twee jaar na het tijdstip van aankomst van het vliegtuig of het tijdstip waarop het vliegtuig had moeten aankomen.
2.8.2 CONVENTIE VAN WARSCHAU
Indien het een reis betreft naar of vanuit een land dat de Conventie van Montreal niet heeft onderschreven, blijft de Conventie van Warschau* gelden tenzij de vlucht uitgevoerd wordt door een vervoerder gevestigd in de Europese Unie.
* Hiermee wordt bedoeld de conventie tot het brengen van eenheid in enige bepalingen betreffende het internationale luchtvervoer, gesloten te Warschau in 1929, of genoemde conventie zoals gewijzigd te Den Haag in 1955 en/of Montreal in 1975. Bij overlijden of lichamelijk letsel alsook in geval van verlies, beschadiging of vertraging van bagage wordt de aansprakelijkheid van luchtvaartmaatschappijen door deze conventie beperkt.
2.9 Andere belangrijke informatie over de vlucht
2.9.1 Vakantievluchten
Zowel het vluchtschema van uw vlucht, met name de luchthaven van vertrek, het tijdstip van vertrek, het tijdstip van aankomst en eventuele tussenlandingen, als het toestel waarmee uw vlucht wordt uitgevoerd kunnen aangepast worden in functie van de beschikbaarheid en naargelang de bezetting van de vlucht. De vluchttijden, de route (al dan niet met tussenlanding), het toesteltype en de uitvoerende luchtvaartmaatschappij zijn daarom altijd onder voorbehoud en soms kan er een wijziging optreden, zelfs wanneer u uw reisdocumenten al ontvangen heeft. Dergelijke wijzigingen betreffen allen “onbeduidende veranderingen” aan de reisovereenkomst. U zal desgevallend voor vertrek schriftelijk op de hoogte worden gebracht van dergelijke wijziging.
Indien u meer informatie wenst over toesteltypes, vindt u hier meer info over de vloot van TUI fly.
Uw vlucht is meestal een rechtstreekse vlucht van of naar de luchthaven van bestemming. Het is mogelijk dat er een tussenstop gemaakt wordt, bijvoorbeeld om te tanken. Soms worden verschillende vluchten gecombineerd wegens technische of operationele redenen of wanneer het vliegtuig onvoldoende bezet is. Dit is voornamelijk het geval in het laagseizoen.
Het sterk toegenomen luchtverkeer en de internationale veiligheidsnormen kunnen bovendien nog zeer kort voor uw vertrek wijzigingen in het vluchtschema en vertragingen met zich meebrengen. Hou er rekening mee dat deze wijzigingen doorgevoerd worden om de veiligheid van de passagiers te verzekeren. Wijzigingen of vertragingen kunnen verschillende oorzaken hebben die niet per se onder de verantwoordelijkheid van de reisorganisator of de vervoerder vallen. Wijzigingen ten gevolge van onvermijdbare en buitengewone omstandigheden geven geen recht op schadevergoeding, terugbetaling of op aanpassing van de prijs.
2.9.2 Weekendtoeslag
Er wordt een weekendtoeslag aangerekend voor vluchten op zaterdag en zondag. Dit bedrag wordt berekend per traject. De weekendtoeslag wordt niet kwijtgescholden, indien de heen- of terugvlucht wegens operationele redenen of vertraging, op vrijdag of maandag vertrekt.
2.9.3 Deluxe
Voor reizen uitgevoerd onder het merk TUI kunt u bij langeafstandsvluchten, mits betaling (actuele tarieven zullen zichtbaar zijn tijdens het boeken van deze extra), kiezen voor Deluxe.
Wat is er inbegrepen bij Deluxe?
- Extra comfortabele stoelen in het voorste deel van de cabine
- Gratis stoelreservering
- Ruimbagage (inbegrepen gewicht: zie reisdocumenten en website), 1 persoonlijk item en 1 stuk handbagage (max. 10 kg) per volwassene (niet voor infants)
- Zeer verzorgde maaltijden en diverse (alcoholische) dranken
- Gratis gebruik van het inflight entertainment systeem
Het meest actuele overzicht van deze service vindt u op de website of kunt u bij onze diensten bekomen.
Hou er rekening mee dat er wijzigingen kunnen optreden indien deze vluchten uitgevoerd worden door een andere luchtvaartmaatschappij dan TUI fly.
Voor reizen uitgevoerd onder het merk VIP Selection is Deluxe bij langeafstandsvluchten inbegrepen, alsook toegang tot de Lounge (enkel Brussel).
2.9.4 Medicatie
Wij raden u aan om uw medicijnen in uw handbagage te bewaren. Bepaalde medicijnen moeten aangegeven worden aan de douane. Raadpleeg hiervoor uw behandelende arts. Neem in ieder geval een verklaring mee van uw behandelende arts in een internationale taal zoals Engels of Frans waarin de naam van uw ziekte en de Latijnse naam van het medicijn staat. Wij raden u ook aan om een reisapotheek mee nemen. Uw apotheker kan u hierbij helpen.
2.10 Aanmelden op de luchthaven
De vluchturen vindt u terug in uw reisdocumenten en u moet steeds één dag voor vertrek het vertrekuur van uw vlucht verifiëren. Voor alle vluchten vanuit Zaventem, Charleroi, Luik, Oostende en Antwerpen is onze host(ess) steeds 2 uur op voorhand aanwezig aan onze balie. Hij of zij zal u zeggen waar u uw bagage kunt inchecken. U wordt hier verwacht op het tijdstip vermeld in de reisdocumenten. Bekijk zeker ook eens onze rubriek 'Vocabularium' voor meer informatie over veelgebruikte termen op de luchthaven. Hou er rekening mee dat de check-in 60 min voor vertrek sluit en ook de 'gate' waar u aan boord gaat, sluit 15 min voor vertrek.
2.11 Herbevestiging van de vlucht
Heeft u een pakketreis geboekt (vlucht + hotel), dan hoeft u uw vlucht niet te herbevestigen.
2.12 Vocabularium
In de luchtvaartsector worden verschillende Engelse termen gebruikt. Om het u wat gemakkelijker te maken leggen we de belangrijkste uit.
- Arrival: aankomst
- Boarding pass: instapkaart. Bij de check-in moet u uw reispapieren (zie de rubriek 'Reisformaliteiten') en uw vliegtuigticket voorleggen, daarna krijgt u uw instapkaart (boarding pass) waarmee u door de douane geraakt en op het vliegtuig kunt stappen. Op uw instapkaart kunt u het nummer van de 'gate' (zie verder) terugvinden en het uur waarop u zich ten laatste moet aanbieden om in te schepen. Het nummer van uw plaats op het vliegtuig kunt u ook op uw instapkaart terugvinden.
- Check-in: wanneer u op de luchthaven aankomt, moet u op de informatieschermen nagaan in welke rij ('row') u moet gaan staan om uw bagage te laten inchecken. Op vertoon van uw vliegtuigticket en uw reispapieren zult u uw instapkaart (boarding pass) ontvangen.
- Customs: douane
- Departure: vertrek
- Gate: plaats of 'deur' op de luchthaven waar u aan boord van het vliegtuig gaat. Iedere luchthaven gebruikt een combinatie van letters en cijfers. De letter geeft het deel van het gebouw aan waar u moet zijn en het cijfer geeft de specifieke plaats ('deur') aan waar u in dat deel van het gebouw moet zijn. U moet hier ten minste 20 minuten voor het vertrekuur aanwezig zijn.
- Luggage: bagage
- Pax: deze afkorting wordt gebruikt om het woord 'passagier' aan te duiden. Bijvoorbeeld 3 pax = 3 passagiers.
- PO (Purchase Order): dit is uw boekingsnummer. Een dossiernummer = een PO nummer
- Flight number: de code van de vlucht. Die wordt vermeld op uw vliegtuigticket en bestaat uit een combinatie van letters en cijfers. De letters staan voor de luchtvaartmaatschappij en de cijfers staan voor het definitieve nummer van de vlucht. De heen- en terugvlucht hebben altijd een ander vluchtnummer.
2.13 Reisduur
Voor de meeste bestemmingen betekent 7 nachten 8 kalenderdagen. U vertrekt bijvoorbeeld op maandag en komt de maandag erop terug.
Dit is echter niet het geval wanneer er een groot tijdsverschil met België is.
Wanneer u naar het Westen reist, bijvoorbeeld naar de Caraïben, is het er, naargelang het seizoen, 5 of 6 uur vroeger dan in België. Een verblijf van 7 nachten betekent dus 9 kalenderdagen. Bij uw vertrek reist u tegen het verloop van de tijd en komt u dus op dezelfde dag aan. Wanneer u terugkeert, reist u met de tijd mee en komt u pas de volgende dag in België aan. De laatste nacht brengt u dus door op het vliegtuig.
Wanneer u naar het Oosten reist, bijvoorbeeld naar Sri Lanka, is het er, naargelang het seizoen, 5 of 6 uur later dan in België. Een verblijf van 7 nachten komt dus neer op 10 kalenderdagen. Bij uw vertrek reist u met de tijd mee en komt u pas de volgende dag op uw bestemming aan. Wanneer u terugkeert, reist u tegen het verloop van de tijd maar afhankelijk van de afstand en het uur van vertrek, komt u pas de volgende dag in België aan.
2.14 Reis- en vakantiedagen
De dag van uw vertrek en de dag waarop u terugkeert, tellen niet mee als vakantiedagen maar als reisdagen.
Er kan dus geen sprake zijn van afgenomen vakantieplezier en u heeft dus geen recht op een vergoeding gedurende een van deze twee dagen.
Het is mogelijk dat uw terugvlucht pas na middernacht, dus veel later dan voorzien, vertrekt door de regeling van de vluchten of door de organisatie van het luchtverkeer. Dit is echter geen contractbreuk en geeft geen recht op een terugbetaling of een vergoeding.
Uw vertrek naar een bestemming en uw terugkomst naar België liggen vast op een bepaalde datum. In bepaalde gevallen is het mogelijk dat uw vertrek of terugkeer vroeg in de ochtend of laat in de avond valt. Hierdoor kan het bijvoorbeeld zijn dat u laat in de avond in uw hotel aankomt of dat u vroeg uit uw hotel moet vertrekken. Dit geeft geen recht op een terugbetaling of een vergoeding.
Het kan ook zijn dat uw vlucht vertraging oploopt door technische redenen. Zelfs wanneer de vlucht na middernacht vertrekt, dus de dag na uw vertrekdatum, gaat het niet om een contractbreuk.
REIZEN IS ONTDEKKEN!
Op vakantie krijgt u de kans om een land en zijn bevolking met een eigen cultuur, gewoonten en tradities te leren kennen. Houd er rekening mee dat u te gast bent in een ander land met misschien een andere mentaliteit, een andere dienstverlening en levensstandaard dan u thuis gewoon bent. Wie op reis vertrekt met een open geest en goed geïnformeerd over de gewoontes van het gastland ontdekt meer!
3.1. Reisapotheek
Om zonder zorgen en goed voorbereid op vakantie te vertrekken, stel dan zeker een goed gevulde reisapotheek samen.
Maag- en darmklachten komen bv nog steeds relatief vaak voor wanneer men naar het buitenland reist en geconfronteerd wordt met een onbekende omgeving. Er zijn verschillende manieren waarop u de kans op een infectie kunt verkleinen, zoals onvoldoende verhit voedsel of ijsblokjes in drank vermijden, voldoende flessenwater drinken en u niet overmatig blootstellen aan de zon.
De inhoud kan verschillen, afhankelijk van uw bestemming. Uw huisarts of apotheek kan u hiervoor advies geven.
3.2 Transfers
Wanneer u een vakantie met vluchten en hotelverblijf boekt, is het vervoer ('transfer') in het buitenland tussen de luchthaven en uw hotelverblijf steeds inbegrepen, tenzij anders vermeld in het programma.
Bij aankomst op de luchthaven in uw vakantieoord wordt u op de meeste bestemmingen verwelkomd door het internationale TUI-luchthaventeam. Dit gebeurt in verschillende talen door hosts en hostessen die herkenbaar zijn aan het TUI-smile-logo. Aarzel niet om ons TUI team aan te spreken! Iedereen in een TUI uniform zal u met plezier verder helpen. Het kan wel zijn dat de host(ess) u enkel in het Engels te woord kan staan. Indien u graag in het Nederlands geholpen wordt, kunt u ons steeds een bericht sturen via de TUI app.
Voor reizen uitgevoerd onder het merk TUI geldt het volgende: De bussen vertrekken zo snel mogelijk naar uw vakantiehotel. Deze transfer deelt u met TUI vakantiegangers uit andere landen, zodat u sneller in uw accommodatie aankomt. Houd er rekening mee dat de transfer niet wordt begeleid door een TUI-host(ess). Bij uw terugkeer naar België komt een bus of een ander voertuig u ophalen aan het hotel of in de omgeving van het hotel, om u daarna naar de vertrekhal van de luchthaven te brengen.
Voor reizen uitgevoerd onder het merk VIP Selection geldt het volgende: U geniet als VIP Selection klant van een directe luchthaventransfer op de bestemming. Bij uw terugkeer naar België komt uw directe luchthaventransfer u ophalen aan het hotel of in de omgeving van het hotel, om u daarna naar de vertrekhal van de luchthaven te brengen.
U kunt de uren en de exacte verzamelplaats vanaf 48u voor uw vertrek terugvinden in de TUI app en op www.tuitransfer.com. Volg goed de aanwijzingen op zodat u uw vlucht niet mist en zo bijkomende kosten vermijdt.
3.3 Klimaat
De klimaattabellen in onze brochure werden ons bezorgd door de toeristische diensten. Deze gegevens betreffen gemiddelden en zijn louter informatief. Ze zijn geen garantie voor de weersomstandigheden tijdens uw vakantie. Dit geldt ook voor de weersvoorspelling op onze website.
De zuidelijke staten van de USA, Costa Rica en de Caraïben zijn over het algemeen orkaangevoelig van juni tot november. Het is onmogelijk het exacte traject, het tijdstip en de kracht van deze orkanen met zekerheid te voorspellen. Wanneer een orkaan huishoudt, gaat dit gepaard met stevige rukwinden en stortbuien die enorm veel schade kunnen veroorzaken. Dit kan invloed hebben op de vakantiebeleving en kan het vluchtschema in de war brengen.
3.4 Werkzaamheden
Nieuwbouw en renovatie zijn een alledaags verschijnsel. Op vakantieplaatsen in opbouw rijzen hotels, restaurants, bars en andere commerciële projecten als paddenstoelen uit de grond. Overal worden bestaande gebouwen voortdurend aangepast aan de toeristische noden. De werken met geluidsoverlast liggen meestal stil in juli en augustus.
Wij hebben geen invloed op openbare of private werken in de omgeving van uw hotel. Wij lichten u er wel over in van zodra wij op de hoogte zijn van werken met mogelijke impact op uw vakantie.
3.5 Excursies en autoverhuur
Hoewel onze host(ess)en tickets verkopen voor excursies en autoverhuur maakt dit geen deel uit van het reiscontract. Deze activiteiten worden georganiseerd door en zijn voor rekening van lokale maatschappijen. De reisorganisator is dus niet verantwoordelijk voor de organisatie en de uitbating ervan. Elk geschil moet ter plaatse worden opgelost.
3.6 Souvenirs meebrengen?
Iedereen kan wel eens, bewust of onbewust, in de verleiding komen om een exemplaar van een beschermde soort als souvenir mee te brengen: een juweel uit koraal of ivoor, een handtas uit krokodillenleer, schilden van schildpadden, enz.
U moet er echter rekening mee houden dat, sinds 1 juni 1997 een Europese wetgeving over de internationale handel in bedreigde planten- en diersoorten (zoogdieren, vogels, reptielen, planten, enz.) van kracht werd. Sommige zaken mogen niet verkocht worden en voor andere heeft u dan weer een invoervergunning nodig. Bij overtreding riskeert u dat het voorwerp in beslag genomen wordt en dat u een hoge boete krijgt. Raadpleeg de officiële website www.uwsouvenir.be waar u handige folders kunt raadplegen en/of downloaden.
Voor antieke en kunstvoorwerpen bestaat ook een invoerbeperking. U doet er dus goed aan zich te informeren vooraleer u een voorwerp van uw vakantie meebrengt.
In vele landen is het ten strengste verboden antiquiteiten, mineralen of voorwerpen ter plaatse gevonden (stenen bijvoorbeeld), zelfs al vertonen deze geen enkele cultuurhistorische waarde, te exporteren. Zware sancties kunnen hieraan gebonden zijn (zware boetes en gevangenisstraffen).
Een voorwerp, hoe klein ook, meenemen uit een archeologische vindplaats geldt vaak als een misdrijf en wordt gelijkgesteld met de illegale uitvoer van antiek.
Opgelet: in veel toeristische landen is er een illegaal circuit van namaakartikelen (kleren, schoenen, handtassen, uurwerken, cd's, enz.). Indien het artikel op het eerste gezicht niet veel verschilt van het origineel kan de lage prijs en de mindere kwaliteit in de meeste gevallen een aanwijzing zijn dat het om namaak gaat. Dit geldt ook voor de plaats waar ze verkocht worden, bijvoorbeeld op straat of op een markt. Besef dat u een strafbaar feit begaat wanneer u een namaakartikel koopt en meebrengt. Dit artikel kan door de douane in beslag genomen worden en u riskeert een hoge boete.
Opgelet: indien u ter plaatse goederen koopt en ze thuis laat afleveren, betaalt u extra taksen in België. Informeer u dus goed bij de verkoper wanneer u iets aankoopt.
3.7 Gsm in het buitenland
Een gsm is onmisbaar tijdens uw vakantie: u bent steeds bereikbaar voor familie en vrienden en betaalt geen peperdure telefoonrekening in uw hotel. Check bij uw provider of u uw gsm in het buitenland kan gebruiken en wat de voordeligste tarieven zijn. Ook kan u, indien nodig gebruik maken van de e-SIM. Meer info vindt u op www.tui.be/nl/e-sim.
Het is heel belangrijk dat u ons op voorhand een gsm-nummer meedeelt, waarop u tijdens uw reis altijd bereikbaar bent in geval van nood en voor communicatie van operationele informatie. U kunt dit nummer zelf aanpassen op onze site aan de hand van uw klantengegevens.
3.8 Verbindingen tussen bestemmingen
De verbindingen tussen de bestemmingen, bijvoorbeeld per ferry, zijn goed gepland en daardoor perfect haalbaar. Door vertragingen of vluchtwijzigingen kan het echter zijn dat deze anders verlopen dan voorzien. Indien hierdoor de eerste en/of de laatste nacht moet worden gewijzigd, zijn de bijkomende kosten voor rekening van de reisorganisator.
Het is mogelijk dat uw overtocht per boot niet doorgaat door slechte weersomstandigheden. U blijft dan langer op de plaats waar u zich op dat moment bevindt en zet uw reis voort bij de eerstvolgende gelegenheid. Bijkomende kosten ten gevolge van overmacht zijn niet voor rekening van de reisorganisator.
3.9 Timesharing
Op de bestemming en zelfs in uw hotel kan het zijn dat u aangesproken wordt om gebruiksrechten op een vakantiewoning of om 'vakantieweken' te kopen (dit noemen we timesharing). Heel vaak gebeurt dit onder het mom van een wedstrijd waarbij u altijd wint, bijeenkomsten waar u met cadeaus naartoe gelokt wordt, personen die zich voordoen als vertegenwoordiger van uw reisorganisator,... Of u wordt uitgenodigd voor een luxueus ontbijt, een excursie, een upgrade naar een hoger kamertype,... Wees beducht omtrent elk voorstel want in het beste geval verliest u kostbare vakantietijd, in het slechtste geval verliest u veel geld doordat u vasthangt aan een contract met hoge bedragen. Onderteken in elk geval geen document.
3.10 Rokers
Veel landen passen hun wetgeving aan in het voordeel van niet-rokers. Hou er rekening mee dat in sommige landen, roken in openbare ruimtes nog steeds toegelaten is. Daarentegen kan het zijn dat bepaalde hotels een niet-rokersbeleid toepassen in (een deel van) hun hotel, zelfs als de wetgeving dit niet uitdrukkelijk verbiedt.
3.11 Winkels en andere diensten
De openingsdagen en -uren van winkels, banken en openbare diensten kunnen verschillen van de gebruikelijke uren in België. In sommige landen zijn er niet zoveel bankautomaten als in België. Het is ook niet overal mogelijk met een bankkaart te betalen.
4.1 Officiële categorie
Wij publiceren altijd de officiële categorie onder de vorm van sterren. Deze categorie, of het aantal sterren, werd aan de hand van een aantal specifieke technische criteria (bijvoorbeeld welke faciliteiten al dan niet aanwezig zijn) toegekend door de toeristische autoriteiten van het land in kwestie. Deze criteria kunnen verschillen van de Belgische criteria en zijn geen garantie wat betreft de kwaliteit van de maaltijden en de service.
De hotelbeschrijving en vooral de prijs zijn de belangrijkste parameters om een correct beeld te krijgen van wat u ter plaatse mag verwachten.
4.2 Foto’s
De foto’s en maquettebeelden in onze brochure en op onze website geven een indruk weer van uw hotel en van de accommodatie. De meeste hotels en verblijven bieden meerdere kamertypes aan, die we niet allemaal publiceren.
We proberen wel te vermelden welk kamertype er op de foto te zien is. Weet dat kamers van eenzelfde type onderling kunnen verschillen qua inrichting en interieur. Dit geldt ook voor verhuringen en andere verblijfsvormen.
4.3 Kamerbezetting
4.3.1 Met 3 of 4 in één kamer
Tweepersoonskamers zijn initieel uitgerust voor 2 personen. Een derde of een vierde persoon beschikt dan over een extra slaapgelegenheid in de vorm van een sofa, een opklapbed, een logeerbed,... Meestal krijgt de 3de of 4de persoon een fikse korting.
Hou er rekening mee dat de beschikbare ruimte, comfort en privacy beperkter zijn wanneer u met 3 of 4 een tweepersoonskamer betrekt.
4.3.2 Eenpersoonskamer
Eenpersoonskamers zijn vaak, ondanks een grote toeslag, van mindere kwaliteit in vergelijking met tweepersoonskamers. Vooral in oudere hotels zijn eenpersoonskamers van mindere kwaliteit, minder goed uitgerust en minder goed gelegen. De nieuwere hotels bieden meestal een tweepersoonskamer voor alleengebruik (‘double single use’) aan.
4.4 Airconditioning
Er bestaan verschillende soorten airconditioning: individueel regelbaar, individueel activeerbaar, centraal gestuurd,... Naargelang de plaatselijke omstandigheden zoals energiebesparingen, weersomstandigheden,... kan de werking ervan beperkt worden tot enkele uren per dag en/of per nacht.
Als uw verblijf meerdere ruimtes omvat, heeft niet noodzakelijk iedere ruimte airconditioning.
4.5 Safe op de kamer
De hotelbeschrijving vermeldt of de safe op de kamer gratis of betalend is. Indien de safe betalend is, vertegenwoordigt het gevraagde bedrag ofwel de huur ofwel de verzekeringspremie van de safe. Maak geen gebruik van niet verankerde safes. Opgelet: het hotel is beperkt verantwoordelijk bij schadegevallen. Wij raden u dus aan om geen waardevolle zaken mee te nemen op reis, of om deze toe te vertrouwen aan de receptie om ze te bewaren in de safe van het hotel.
4.6 Gratis of niet
Kijk goed in de hotelbeschrijving welke faciliteiten gratis of betalend zijn.
Als er niets vermeld staat, beschikten we nog niet over deze informatie op het moment van de publicatie. Aarzel niet om ons te contacteren indien u wil weten of een faciliteit gratis of betalend is. Soms moet u bepaalde gratis activiteiten of diensten reserveren; informeer u hierover bij aankomst in het hotel. In sommige gevallen zal een waarborg gevraagd worden.
4.7 Maaltijden
- Bij kamer en ontbijt krijgt u een ontbijt vanaf de dag na aankomst tot en met de dag van uw vertrek.
- Bij een verblijf in halfpension zijn het ontbijt en het avondmaal inbegrepen. Deze formule start met het avondmaal op de dag van uw aankomst tot en met het ontbijt op de dag van uw vertrek. In de regel zijn de maaltijden in het hoofdrestaurant te nemen.
- Bij een verblijf in volpension zijn het ontbijt, middag- en avondmaal inbegrepen. Deze formule start met het middagmaal op de dag van uw aankomst tot en met het ontbijt op de dag van uw vertrek. In de regel zijn de maaltijden in het hoofdrestaurant te nemen.
- Bij een all inclusive-formule kunt u gebruik maken van de maaltijden, dranken, activiteiten, enz. vanaf het moment dat u incheckt tot het moment waarop u moet uitchecken. Verschillende hotels staan echter toe van deze formule te genieten vanaf het moment van aankomst tot en met het moment dat u naar de luchthaven vertrekt. Dit is een commerciële geste van de hotelier. U kan dit recht dus niet opeisen.
- De plaats en het tijdstip waarop u kunt eten en van andere diensten kunt genieten, kunnen verschillen van de informatie die in onze brochure staat.
- Bij late aankomst of vroeg vertrek, kan het zijn dat u een maaltijd mist. Sommige hoteliers bieden een vervangmaaltijd, bijvoorbeeld een middagmaal in plaats van een gemist avondmaal. Andere hoteliers voorzien een lichte maaltijd op de kamer wanneer u laat aankomt of een basisontbijt wanneer u vroeg in de ochtend, voor openingstijd van het restaurant, moet vertrekken. Het gaat hier altijd om een commerciële geste van de hotelier, wat dus niet kan worden opgeëist. U heeft geen recht op een terugbetaling wanneer u maaltijden mist door de dienstregeling van het transport.
- Om praktische redenen is het soms niet mogelijk om maaltijden in buffetvorm aan te bieden bij minimale hotelbezetting. In dat geval wordt een à la carte menu aangeboden. In andere gevallen kan de hotelier het tegenovergestelde beslissen, namelijk om de tafelbediening te vervangen door een buffet. Dit alles wordt beslist naargelang de plaatselijke omstandigheden en zonder de reisorganisator vooraf te verwittigen. Uiteraard heeft de manier van opdienen geen enkele invloed op de kwaliteit van het eten en dus geven dergelijke veranderingen nooit recht op een vergoeding.
- Bepaalde buitenfaciliteiten, bars of specialiteitenrestaurants kunnen gesloten zijn naargelang de weersomstandigheden of de bezettingsgraad. Dit geeft geen recht op een vergoeding.
- Dranken zijn niet inbegrepen tijdens de maaltijden, behalve wanneer dit uitdrukkelijk vermeld wordt in de hotelbeschrijving.
- Hou in het restaurant rekening met een bepaalde dresscode. In sommige gevallen is deftige kledij en een lange broek voor de heren vereist, in andere gevallen volstaat losse kledij of zelfs zwemkledij.
- In halfpension is het soms toegelaten om het avondmaal te vervangen door het middagmaal voor een gedeelte of voor de duur van het hele verblijf. Dit hangt af van de hotelier en moet u ter plaatse regelen.
- In het algemeen zijn de à-la-carte- en themarestaurants betalend. Wend u bij aankomst tot de receptie om te reserveren.
4.8 Aankomst en vertrek
Check- in en check-out tijden zijn afhankelijk van de interne reglementering van het hotel. Diverse hotels bieden bijkomende diensten aan, met of zonder toeslag, om uw comfort bij aankomst of bij vertrek te garanderen: langer behoud van uw kamer (late check out), een kamer om u klaar te maken voor vertrek ('courtesy room'), een bagagedepot waar u uw bagage kunt achterlaten tot uw kamer klaar is of totdat u uit het hotel moet vertrekken, enz. Deze diensten hangen af van de plaatselijke omstandigheden en van de beschikbaarheid en kunnen niet opgeëist worden.
4.9 Garantie en waarborg
De meeste hotels vragen uw kredietkaartnummer bij het inchecken, als waarborg voor eventuele uitgaven in het hotel. Wanneer u geen kredietkaart heeft, dan kan een geldsom (het bedrag wordt bepaald door het hotel) gevraagd worden bij wijze van waarborg. In dat geval moet u rekening houden met een bedrag van minimum € 50 per persoon.
Wanneer u een studio of een appartement heeft geboekt, wordt meestal ter plaatse een waarborg gevraagd voor het gebruik van de keuken. U krijgt deze waarborg terug op het einde van uw verblijf na controle van de keuken.
Het hotel kan ook een waarborg vragen voor het gebruik van bepaalde gratis of betalende diensten of faciliteiten: bv. sportmateriaal, strandhanddoeken, enz.
4.10 Overboeking
Het kan gebeuren dat een hotel meer boekingen heeft dan dat er kamers beschikbaar zijn. Hoewel we werken met betrouwbare partners kan het zijn dat u niet het gewenste kamertype of hotel verkrijgt.
Uiteraard verwittigen wij u in dergelijke gevallen zo snel mogelijk en bieden u een passend alternatief aan. Soms gebeurt het dat wij niet op tijd op de hoogte zijn en dat u dit nieuws pas op uw bestemming verneemt. Wij doen er alles aan om een alternatief aan te bieden van dezelfde categorie, met vergelijkbare diensten en faciliteiten en indien mogelijk op dezelfde vakantieplaats.
4.11 Huwelijksreizen
De hotels die u extra in de watten leggen of u een korting aanbieden omdat u net getrouwd bent, kunt u herkennen aan het logo 'Honeymoon'. Om te kunnen genieten van de voordelen moet u bij uw boeking vermelden dat het om een huwelijksreis gaat.
Om beschouwd te worden als een huwelijksreis, moet uw reis plaatsvinden binnen de 6 maanden na uw burgerlijk huwelijk (binnen de 2 maanden voor hotels van de Sol Melia-keten, andere uitzonderingen vindt u terug in de hotelbeschrijving). Bij aankomst in uw hotel moet u het bewijs voorleggen opdat u zou kunnen genieten van de voordelen en opdat u de toegestane korting niet zou moeten terugbetalen.
Een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht wordt niet overal op dezelfde manier aanvaard. In sommige landen worden openbare uitingen van affectie maatschappelijk niet aanvaard. Openbare uitingen van seksueel gedrag zijn in de meeste landen verboden en vaak strafbaar. Wij raden u aan om u aan te passen aan de plaatselijke wettelijke, religieuze en maatschappelijke normen.
Op sommige bestemmingen, bijvoorbeeld in moslimlanden of in Jamaica, is het bij wet verboden dat een Europese burger een kamer deelt met een burger van het land in kwestie als zij niet gehuwd zijn.
Raadpleeg het consulaat of de ambassade van het land in kwestie vooraleer u boekt. Alle kosten die voortvloeien uit het niet naleven van de lokale wetgeving zijn voor rekening van de reiziger.
Voor uw huwelijksverjaardag kan u in sommige gevallen eveneens van een korting genieten. De voorwaarden van dit voordeel staan in de hotelbeschrijving vermeld (bijvoorbeeld het aantal jaar dat u getrouwd moet zijn en de termijn waarin de reis moet plaatsvinden). Deze korting wordt direct toegekend wanneer u uw reis boekt. Vergeet niet om een kopie van uw huwelijkscertificaat mee te nemen op reis om te kunnen tonen aan de hotelier. Wanneer u dit niet kunt voorleggen kan het gebeuren dat u de toegestane korting moet terugbetalen aan de hotelier.
4.12 Sport en faciliteiten
Sommige faciliteiten, bijvoorbeeld het strand, de discotheek, het restaurant, het aquapark, enz., kunnen geheel of gedeeltelijk toegankelijk zijn voor mensen die niet in het hotel verblijven.
Het kan zijn dat watersporten, waterparken en andere activiteiten in openlucht, beperkt zijn door de weersomstandigheden, bijvoorbeeld bij te veel wind. De hotelier neemt deze beslissingen in het belang van uw veiligheid. In het laagseizoen is het mogelijk dat winkels, restaurants en andere uitgaansmogelijkheden op uw bestemming gesloten zijn. Sommige activiteiten in uw hotel kunnen afgelast worden doordat er te weinig deelnemers zijn. Als u in het laagseizoen reist, geniet u evenwel van voordelige tarieven en is het veel rustiger op uw bestemming.
4.13 Waterpret
Hou rekening met de beperkingen die door de hoteldirectie kunnen opgelegd worden voor binnen- en buitenzwembaden, aquaparken maar ook spa- en wellnessfaciliteiten. Enkele voorbeelden: toegangsverbod of beperkingen wegens leeftijd of lengte, verbod op opblaasbaar speelgoed, beperkte openingsuren,...
Enkel de hotelier is bevoegd in deze beslissingen, in functie van de veiligheid maar ook van de interne reglementering.
In alle gevallen zijn de kinderen steeds onder de verantwoordelijkheid van hun ouders of begeleiders.
U neemt best contact op met onze diensten vóór uw boeking indien deze punten voor u van belang zijn.
4.14 Kamerdiensten
Het hotel beslist, naargelang de categorie of eigen duurzaam beleid, de frequentie van het verversen van bed- en badlinnen. In vele landen is zondag een rustdag en is het mogelijk dat de kamers die dag niet schoongemaakt en de bedden niet opgemaakt worden.
4.15 Gastenbestand
De hotels in deze brochure worden aangeboden op de internationale markt en het gastenbestand kan dus variëren. De activiteiten worden georganiseerd naargelang de samenstelling van het gastenbestand.
4.16 Wifi
De vermelding wifi of wifi in de kamer betekent dat er een internetaansluiting is respectievelijk in het hotel of in de kamer. Wifi is enkel gratis als het uitdrukkelijk in de hotelbeschrijving vermeld wordt. In sommige landen kunnen de kosten hiervoor oplopen. Indien wifi belangrijk is voor u, raden wij aan info over de prijs in te winnen bij onze diensten vóór uw vertrek.
De wifi kan beperkt zijn in snelheid, in draagwijdte en in aantal toestellen. Hou er ook rekening mee dat de werking van draadloos internet in het buitenland kan afwijken van wat u gewend bent.
4.17 Terminologie
- Bungalow en villa: sommige hotels bieden kamers aan in bungalows, in villa's, in maisonnettes of andere verblijfsvormen vermeld in specifieke termen. De toeristische betekenis van deze woorden kan soms verschillen van de algemene betekenis. Deze verblijfsvormen zijn tweepersoonskamers naast elkaar gelegen in de tuin, of gelegen in kleinere gebouwen, apart van het hoofdgebouw. Een dergelijke kamer is niet noodzakelijk groter dan een gewone tweepersoonskamer en kan zich op het gelijkvloers of op een verdieping bevinden. Soms betekent het woord ‘villa’ een aparte woning, maar dit zal uitdrukkelijk in de hotelbeschrijving vermeld staan.
- Zeezicht: een kamer met zeezicht betekent dat u vanuit uw kamer of van op uw balkon/terras de zee kan zien. Het zicht kan echter beperkt zijn of de zee kan zich op een grote afstand bevinden. De natuur (palmbomen, enz.) of de architectuur van het hotel kan het zicht gedeeltelijk belemmeren.
- Zeezijde: de vermelding ‘zeezijde’ verwijst naar de ligging van de kamer in het hotel maar betekent niet dat de kamer zeezicht heeft.
- Balkon en terras: deze zijn niet noodzakelijk uitgerust met een tafel en/of stoelen. De grootte ervan kan variëren naargelang de architectuur van het hotel of de ligging van de kamer. Een Frans balkon is zeer klein en soms zelfs beperkt tot een balustrade aan het venster.
- Minibar en koelkast: we maken geen onderscheid op basis van afmetingen, temperatuur of koelingsgraad. Een minibar bevat minimum 2 soorten drank, bijvoorbeeld mineraalwater en frisdrank. In alle andere gevallen gaat het om een koelkast die eventueel gratis ter beschikking van de klanten gesteld wordt.
- Adults Only: dit concept is bestemd voor klanten die willen verblijven in een hotel waar enkel volwassenen toegelaten zijn. U kunt de minimumleeftijd terugvinden in de hotelbeschrijving. Opgelet, indien de hotelier merkt dat de werkelijke leeftijd verschilt van de minimumleeftijd kan hij u de toegang tot het hotel ontzeggen. Dit brengt hoge kosten met zich mee, voor rekening van de reiziger.
- Hoofdkussenservice: deze service biedt u de mogelijkheid om, naargelang de beschikbaarheid, te kiezen uit verschillende hoofdkussens. Deze service kan gratis of betalend zijn.
- Swim-upkamers en kamers met directe toegang tot het zwembad: in een swim-upkamer heeft u directe toegang tot het zwembad vanop uw terras. In een kamer met directe toegang tot het zwembad bereikt u het zwembad over het gazon of via een trap vanaf uw terras.
4.18 Rondreizen
4.18.1 Fysieke vereisten
Deelnemen aan een rondreis vereist een goede algemene conditie. Indien u fysieke, mentale of sociale beperkingen heeft moet u dit melden wanneer u de rondreis boekt. In bepaalde gevallen zal u een medisch attest moeten voorleggen. U moet er zich van vergewissen dat uw deelname aan de rondreis geen belemmering is voor de andere deelnemers en u moet zich, indien nodig, laten vergezellen door een begeleider die u kan bijstaan. Hou ook rekening met de clausules van uitsluiting in de polissen van de annulerings- en bijstandsverzekeringen. Lees ook zeker onze rubriek 'Personen met een beperking'.
4.18.2 Taal
De begeleiding door de gids gebeurt in de taal die aangeduid staat in het programma. Voor bepaalde toeristische bezienswaardigheden is het verplicht om een lokale gids in te huren die meestal Engels maar zelden Nederlands spreekt.
4.18.3 Wijzigingen in het programma
Naargelang de omstandigheden kan het programma aangepast worden. Deze aanpassingen zullen niet van doorslaggevend belang zijn en zullen geen waardevermindering van uw volledige reis tot gevolg hebben. Het is mogelijk dat in een laat stadium of zelfs tijdens de rondreis één of meerdere hotelwijzigingen moeten worden doorgevoerd. In dat geval zal uiteraard een gelijkwaardige accommodatie worden aangeboden.
4.18.4 Onvoldoende deelnemers
Bij onvoldoende deelnemers kan uw rondreis tot 15 kalenderdagen vóór de voorziene vertrekdatum geannuleerd worden door de reisorganisator. Indien mogelijk stellen wij u een alternatief voor. Het minimum aantal deelnemers dat nodig is om de rondreis te laten doorgaan, staat vermeld in de beschrijving van de rondreis.
4.18.5 Combinatie van hotel en rondreis
Indien u een rondreis middenin uw hotelverblijf boekt, moet u uw kamer volledig vrijmaken vooraleer u op rondreis vertrekt. In de meeste hotels kunt u gebruik maken van de bagagekamer.
Indien u een beperking heeft die het verloop van uw reis kan beïnvloeden, moet u dit zeker melden bij uw boeking. Wij zullen er alles aan doen opdat u maximaal van uw reis zou kunnen genieten.
Om dit te kunnen bewerkstelligen is het noodzakelijk dat alle tussenkomende partijen van de reis (luchtvaartmaatschappij, vervoersmaatschappij, hotelier, enz.) correct geïnformeerd zijn zodat ze de nodige maatregelen kunnen nemen.
5.1 Op het vliegtuig
Luchtvaartmaatschappijen vragen om een speciaal formulier in te vullen zodat ze aan alle veiligheidsnormen kunnen voldoen en om het welzijn van de passagiers te verzekeren.
Om veiligheidsredenen is het vervoer per vliegtuig van passagiers met een beperking strikt gereglementeerd. Het aantal toegelaten mensen met een beperking is beperkt volgens het type toestel en de bezetting van de vlucht. Een internationaal reglement bepaalt dat mensen met een fysieke beperking niet op de eerste rij of aan de nooduitgangen mogen zitten. Dit uit veiligheidsoverwegingen voor wanneer het vliegtuig geëvacueerd zou moeten worden. Het is dus zinloos om deze plaatsen aan te vragen, zelfs wanneer u hiervoor een medisch attest kunt voorleggen.
Personen in een rolstoel of personen die zich moeilijk kunnen verplaatsen, zullen bijstand krijgen bij het inschepen. U moet deze bijstand reserveren wanneer u uw reis boekt om problemen op de luchthaven, zoals het missen van de vlucht zonder verhaal, te vermijden.
Rolstoelen worden in het bagageruim vervoerd. Afhankelijk van het type batterij van de elektrische rolstoel moet de reiziger uiteenlopende voorzorgsmaatregelen nemen voor het vervoer hiervan.
5.2 Met de bus
Er is geen bijkomende bijstand voorzien op de bestemming tussen de luchthaven en het hotel. Indien de reiziger niet zelfstandig op of van de bus kan, moet de reiziger een alternatief (bijvoorbeeld vervoer per taxi of per medicar) aanvragen bij de boeking van de reis. Bijkomende kosten zijn voor rekening van de reiziger.
5.3 In het hotel
Om te weten of het hotel toegankelijk is voor reizigers met beperkingen, moet u contact nemen met onze diensten vóór uw boeking. Onze diensten zullen de nodige informatie verzamelen. Het is belangrijk dat u zich goed informeert om optimaal te kunnen genieten van uw verblijf.
Bij uw reisagent kunt u ook het aanbod opvragen van hotels die in het algemeen geschikt zijn voor mensen met een beperking (onder voorbehoud van wijzigingen door de hotelier en/of TUI). Zoals hierboven vermeld, dient u hier melding van te maken bij uw boeking. Deze boekingen zijn steeds op aanvraag.
6.1 Leeftijd
De leeftijd van het kind bij aankomst in het vakantieverblijf, niet de leeftijd bij boeking, is van belang voor de berekening van de kinderkorting.
Wanneer de hotelier een verschil opmerkt tussen de leeftijd op de hotelbon en werkelijke leeftijd, kan hij de terugbetaling eisen van de ten onrechte toegekende korting. In dit geval, hoeft hij zich, voor de ter plaatse door u te betalen toeslag, niet te baseren op onze prijs maar kan hij het officieel geldende tarief hanteren.
6.2 Kinderkorting
De kinderkortingen zijn geldig voor kinderen die een kamer delen met twee betalende volwassenen. Wanneer er geen kinderkorting is, kunnen de kinderen van de korting voor de derde persoon in een tweepersoonskamer genieten, indien van toepassing.
De leeftijd waarvoor een kinderkorting toegekend wordt, varieert van hotel tot hotel. Bijvoorbeeld: een korting voor kinderen van 2 tot 12 jaar betekent dat ook kinderen tot en met 12 jaar recht hebben op deze korting (dus tot net voor de dag waarop ze 13 jaar worden).
6.3 Reizen met een baby (jonger dan 2 jaar)
Wanneer u met een baby reist, moet u dit uitdrukkelijk vermelden bij uw boeking en eventueel een kinderbedje aanvragen.
Een baby jonger dan 2 jaar reist gratis mee op de schoot van een van de ouders tijdens vakantievluchten. Een eventueel visum moet altijd betaald worden. Ook wordt er voor een infant steeds een vaste kost voor de luchthavenafwikkeling aangerekend. Actuele tarieven zullen zichtbaar zijn tijdens het boeken.
Wanneer u toch een aparte stoel voor uw baby wenst, zult u deze moeten boeken aan de normale prijs van een vliegtuigstoel. Opgelet, indien men op de luchthaven vaststelt dat uw kind ouder is dan 2 jaar, riskeert u hoge bijkomende kosten te moeten betalen en kan u zelfs de toegang tot het vliegtuig ontzegd worden, zonder mogelijkheid tot verhaal.
Op lijnvluchten reizen baby’s nooit gratis.
Kinderbedjes staan meestal ter beschikking op uw bestemming (deze zijn meestal gratis, raadpleeg de hotelbeschrijving). Vergeet het kinderbedje niet te vermelden bij uw boeking want er zijn slechts een aantal kinderbedjes ter plaatse beschikbaar.
6.4 Kind met 1 volwassene
De korting ‘kind met alleenreizende volwassene’ is bedoeld voor eenoudergezinnen.
Opgelet: het is niet toegestaan de familie te splitsen (bijvoorbeeld vader met één kind op de kamer en moeder met één kind op de kamer) om belangrijke kortingen te bekomen. Elke boeking in strijd met deze regel kan door de hotelier geweigerd worden of zal ter plaatse vereffend moeten worden tegen betaling van een toeslag, zonder mogelijkheid tot verhaal.
6.5 Miniclub
Talrijke hotels organiseren toffe kinderactiviteiten. Meestal worden die georganiseerd in een andere taal dan het Nederlands of het Frans volgens het gastenbestand en de organisatie ter plaatse. De ervaring leert echter dat kinderen weinig last hebben van taalproblemen. Kinderen communiceren ook op andere manieren. Hou er rekening mee dat de activiteiten soms beperkt kunnen zijn tot enkele uren per dag. De miniclub kan op bepaalde dagen gesloten zijn. Men kan ouders van jonge kinderen vragen in de buurt te blijven. Meestal is de miniclub toegankelijk vanaf 4 jaar, raadpleeg hiervoor de hotelbeschrijving.
6.6 Reisformaliteiten
Raadpleeg onze rubriek 'Reisformaliteiten'.
De reizigers moeten in het bezit zijn van de nodige officiële documenten voor het vervoer van huisdieren. Huisdieren die met hun baasje op vakantie willen in Europa moeten bij wet beschikken over een Europees paspoort (te verkrijgen bij de dierenarts). Zowel de luchtvaartmaatschappij als de hotelier kan u vragen dit paspoort voor te leggen. Voor de identificatie moet uw huisdier ook voorzien zijn van een chip of tatoeage.
Sommige landen eisen bijkomende documenten en/of behandelingen of een medische keuring ter plaatse, bijvoorbeeld met betrekking tot hondsdolheid of echinococcus. Voor sommige bestemmingen worden huisdieren helemaal niet toegelaten.
Raadpleeg uw dierenarts of surf naar https://www.health.belgium.be/nl/dieren-en-planten/dieren/houden-en-verkeer-van-dieren/reizen-met-gezelschapsdieren
7.1 Op het vliegtuig
Vermeld bij uw boeking dat uw huisdier mee op reis gaat. Wanneer u dit niet doet, dan zal u een extra administratieve kost moeten betalen op de luchthaven. Bovendien loopt u het risico dat u niet mag inschepen omdat het aantal dieren dat toegelaten is aan boord reeds bereikt is, en dit zonder verhaal.
Een blindengeleidehond mag steeds in de cabine, ongeacht zijn gewicht. De hond moet altijd aan de leiband gehouden worden en gemuilkorfd zijn.
Naast het aanmelden moet er ook een officieel document ingevuld worden in 2 exemplaren (zie volgende link naar de Live Animal Acceptance Checklist). Deze moet aan de check-in balie bij vertrek getoond worden.
Opgelet: deze regels gelden enkel voor de vluchten van TUI fly. Op de vluchten van Freebird (met bestemming Turkije), zijn enkel kleine honden en katten toegelaten en ze worden meegenomen in de cabine aangezien de maatschappij niet over aangepaste cargoruimtes beschikt.
Voor andere luchtvaartmaatschappijen moeten de aanvragen altijd op voorhand bevestigd worden. De betaling van de transportkosten van uw huisdier gebeurt op de luchthaven.
7.1.1 Kat of hond tot 8 kg
Een beperkt aantal kleine hondjes en katten (1 per passagier, max. 3 per vlucht) kan meegenomen worden in de cabine (behalve op langeafstandsvluchten). Als u met meerdere huisdieren reist, kunt u niet naast elkaar zitten, ook al behoren de dieren tot hetzelfde gezin. Elke passagier die reist met een huisdier moet aan het raam zitten.
Prijs: actuele tarieven zullen zichtbaar zijn tijdens het boeken van deze extra.
Een gesloten waterdichte tas, groot genoeg zodat het dier nog kan rechtstaan en waarvan de afmetingen niet meer mogen bedragen dan 50x35x30 cm, is vereist. Het dier, tas inclusief, mag maximum 8 kg wegen. De dieren mogen in de cabine vervoerd worden voor zover ze minstens 12 weken oud zijn; ze in een hygiënisch waterdichte tas of mand vervoerd worden; het dier op geen enkele wijze andere passagiers kan storen; de teefjes niet zwanger zijn.
7.1.2 Kat of hond zwaarder dan 8 kg
Een hond of kat zonder platte snuit in een kennel mag mee in het laadruim. Uw huisdier moet minimaal 3 maanden oud zijn, heeft een paspoort, is ingeënt tegen hondsdolheid en voorzien van identificatiechip. We vervoeren geen huisdieren van en naar Dubai.
Er mogen 3 katten/honden in één kennel, mits ze niet ouder zijn dan 6 maanden en uit hetzelfde nest komen. Er mogen 2 katten/honden in één kennel, mits ze ieder niet zwaarder zijn dan 14 kg en gewend zijn om samen te leven. De huisdieren mogen alleen mee in een kennel en niet in een bench. De maximale afmetingen voor een kennel zijn lengte 121 cm x breedte 81 cm x hoogte 88 cm. In de kooi moet het dier rond zijn eigen as kunnen draaien en volledig kunnen rechtstaan. Een lege kooi vervoeren is mogelijk als geregistreerde (ingecheckte) bagage, op voorhand boekbaar (zie 2.1.1).
Prijs: actuele tarieven zullen zichtbaar zijn tijdens het boeken van deze extra.
Andere dieren dan honden en katten kunnen niet worden aanvaard.
7.2 Transfer
Op bepaalde bestemmingen is het mogelijk dat huisdieren niet toegelaten zijn in de bus of taxi die voor uw vervoer zorgt. In dat geval moet u zelf het vervoer regelen en de kosten voor uw rekening nemen.
7.3 In het hotel
Hotels die kleine hondjes toelaten zijn herkenbaar aan hun logo. Gelieve er rekening mee te houden dat deze informatie ons bereikte vóór de publicatie van de brochure en dat de hotelier de toelating van hondjes kan wijzigen zonder ons vooraf in te lichten. Het feit dat het hotel hondjes toelaat, wil niet zeggen dat zij in alle ruimtes van het hotel mogen komen.
8.1 Onze reisleiding
U wordt verwelkomd door onze tweetalige host(ess) bij vertrek op de luchthaven van Zaventem, Luik, Oostende, Charleroi en Antwerpen.
Zodra u bent geland, herkent u ons internationaal TUI team aan de bekende Smile op hun uniform. Hebt u vragen? Aarzel niet om ons TUI team aan te spreken, ze helpen u graag verder! Het kan wel zijn dat de host(ess) u enkel in het Engels te woord kan staan. Indien u graag in het Nederlands geholpen wordt, kunt u ons steeds contacteren via de TUI app.
Op zoek naar advies of assistentie? Het TUI team staat 24/7 voor u klaar. Zo kunt u elk moment contact opnemen met onze Nederlandstalige online reisleiding via de TUI app. Noodgeval? Ook dan kunt u onze TUI medewerkers 24/7 bereiken. Zij zullen u in uw eigen taal verder helpen. De exacte contactgegevens vindt u terug in de reisdocumenten.
Indien er een TUI host(ess) in uw hotel langskomt, kunt u ook steeds bij hem/haar terecht. Tijdens uw vakantie, zal iedereen in een TUI-uniform u met plezier verder helpen. Het kan wel zijn dat de host(ess) u enkel in het Engels te woord kan staan. Indien u graag in het Nederlands geholpen wordt, kunt u ons steeds een bericht sturen via de TUI app.
8.2 Bijstand
Wij stellen ook een permanente telefoonservice ter beschikking waarvan de gegevens vermeld staan op uw reisdocumenten. Op deze manier bent u zeker dat u altijd de nodige bijstand krijgt.
Vergeet niet om bij uw boeking uw gsm-nummer mee te delen waarop u altijd bereikbaar zal zijn tijdens uw verblijf.
8.3 Beoordeling van uw reis
Dagelijks stellen wij alles in het werk om u een mooie vakantie te bezorgen en wij hechten veel belang aan uw mening. Daarom vragen wij u een beoordelingsformulier in te vullen, waarvoor u de uitnodiging per e-mail ontvangt na uw terugkeer.
In dit formulier meten we uw tevredenheid aan de hand van de NPS methodologie. We vragen u een aantal elementen van uw reis te quoteren, zoals vlucht of boekingsgemak, zodat we perfect weten waar wij goed scoren en waar wij zaken kunnen verbeteren. Onze afdeling Customer Experience & Quality Management volgt deze zaken zorgvuldig op en neemt de gepaste acties.
Op deze manier blijven wij u de kwaliteit bieden die u van ons verwacht en geven we de nodige aandacht aan uw noden en wensen.
Ook vragen wij u het hotel te quoteren en een vrije commentaar te geven. Zoals u weet wordt uw beoordeling van het hotel op onze website geplaatst. U kunt dus uw mening delen en de mening van andere klanten lezen, wat uw keuze kan vergemakkelijken. En zo zijn wij altijd zeker dat wij u een aanbod voorstellen van hotels die erg in de smaak vallen bij klanten zoals u.
8.4 Klachten
Indien u, ondanks alles, niet tevreden bent, moet u dit melden tijdens uw verblijf. Wij voorzien procedures om eventuele problemen op te lossen vanaf het moment dat die zich voordoen. U vindt alle informatie die u nodig heeft op uw reisdocumenten. Indien u pas na uw vakantie een klacht indient, kunnen de feiten niet altijd vastgesteld worden en kan uw recht tot compensatie vervallen. Wij verwijzen eveneens naar de Algemene en Bijzondere voorwaarden.
8.5 Verzekering
Voor een probleemloze vakantie, raden wij u sterk aan een reisverzekering af te sluiten.
Aanbod en voorwaarden onder voorbehoud van wijzigingen. Voor de meest recente versie; www.tui.be/nl/belangrijke-informatie.
1. Wij zorgen voor u
- In geval van nood
Het is noodzakelijk dat u vóór vertrek het gsm-nummer doorgeeft waarop u tijdens uw verblijf bereikbaar bent. U kunt dit nummer vóór vertrek aanpassen op onze website via https://www.tui.be/nl/my-zone. Bij noodgevallen ter plaatse kunt u ons 24/7 bereiken in het Nederlands via het noodnummer; De exacte contactgegevens vindt u terug in de reisdocumenten.
- In geval van werken
Nieuwbouw en renovatie (privaat en openbaar) zijn een veel voorkomend verschijnsel op toeristische plaatsen. Wij lichten u in over de werken indien we hierover op de hoogte zijn en ze invloed hebben op uw vakantie.
- In geval van overboeking
Het kan gebeuren dat een hotel meer boekingen heeft dan dat er kamers beschikbaar zijn. Wij verwittigen u hier zo snel mogelijk over Als u de overboeking pas verneemt bij aankomst, kunt u onze permanente telefoonservice contacteren. Wij stellen u een passend alternatief voor, in dezelfde categorie, met vergelijkbare diensten en faciliteiten en indien mogelijk in dezelfde regio
2. Prijzen en waarborg
a) Prijzen
* Prijzen: steeds in € tenzij anders vermeld.
* Kinderkortingen: geldig voor kinderen die de kamer/woning delen met minimum 2 personen die de volle prijs betalen (tenzij anders vermeld)
* Beschrijving: in de beschrijving van uw accommodatie leest u onder de rubriek 'Inbegrepen' welke faciliteiten of diensten gratis/inbegrepen zijn. Diensten die vermeld worden onder de rubriek 'Meer vakantie' en arrangementen (Taste More, Celebrate More,...) zijn vooraf te boeken en te betalen. Faciliteiten en diensten die onder andere rubrieken staan (Faciliteiten, Wintersport, Bijzonderheid, Ter plaatse) zijn ter plaatse te betalen. De vermelde prijzen zijn indicatief en uitgedrukt in euro of in de lokale munt. De kortingen vermeld in het Promo-kader zijn niet geldig op de ter plaatse te betalen diensten.
* Beschrijving Citytrips: in de beschrijving van uw accommodatie leest u onder de rubriek ‘Gratis gebruik van’ welke faciliteiten of diensten gratis/inbegrepen zijn. Diensten die vermeld worden onder andere rubrieken zijn ter plaatse te betalen, tenzij anders vermeld. De vermelde prijzen zijn indicatief en uitgedrukt in euro of in de lokale munt. De kortingen vermeld in het Promo-kader zijn niet geldig op de ter plaatse te betalen diensten.
* Toeristenbelasting: het bedrag staat vermeld in de tekst indien gekend bij publicatie. Het kan gebeuren dat na het verschijnen van deze publicatie een bestemming alsnog de toeristenbelasting invoert of verhoogt.
b) Waarborg
* Verhuringen: verplichte waarborg, terugbetaald na inspectie van de gehuurde woning en met aftrek van eventuele kosten of kosten die voortvloeien uit beschadiging. De waarborg krijgt u terug op de dag van vertrek of kort na thuiskomst.
* Hotels: vaak wordt bij aankomst het nummer van uw credit card gevraagd, als garantie voor uw persoonlijke uitgaven. Soms vraagt de hotelier een waarborg in cash (bedrag vastgesteld door de hotelier, min. € 50 per persoon).
* Diensten/faciliteiten: soms wordt een waarborg gevraagd voor het gebruik van bepaalde faciliteiten (al dan niet gratis) zoals sportmateriaal, safe, badhanddoeken…
De waarborg voor de huur van skimateriaal kan zeer hoog zijn - voorzie een credit card.
Wij zijn niet verantwoordelijk voor het innen en terugbetalen van waarborgsommen
3. Formaliteiten
a) Reizen met kinderen
Een kind jonger dan 12 jaar heeft een Kids-ID nodig (www.halloouders.kids-id). Bestel uw KIDS-ID op tijd bij uw gemeente: 3 à 4 weken voor afreis.
b) Alleenreizende minderjarigen
Sommige accommodaties weigeren minderjarigen (jonger dan 18 jaar) die niet in het gezelschap van volwassenen reizen. Soms worden minderjarigen toegelaten, maar enkel mits voorlegging van een schriftelijke en ondertekende ouderlijke toestemming. Informeer u bij boeking!
c) Reizen met huisdieren
- Op bestemming: sommige landen leggen restricties op (vb bepaalde documenten, muilkorf, inenting, hondenrassen,…). Raadpleeg uw dierenarts vóór u boekt, of surf naar www.health.belgium.be/nl/dieren-en-planten/dieren/houden-en-verkeer-van-dieren/reizen-met-gezelschapsdieren
- In de accommodatie: de rubriek 'Ter plaatse' (Citytrips: rubriek 'Faciliteiten') vermeldt of huisdieren al dan niet toegelaten zijn. Deze vermelding is geen garantie gezien de hotelier de toelating van huisdieren kan wijzigen zonder ons vooraf in te lichten. Gevaarlijke hondenrassen (cat. 1 en cat. 2) kunnen geweigerd worden. Het feit dat het hotel huisdieren toelaat, wil niet zeggen dat zij in alle ruimtes van het hotel mogen komen. Huisdieren mogen niet alleen worden achtergelaten op de kamer.
- Bij boeking: meld zeker dat u met een huisdier wil reizen. De prijs per huisdier wordt vermeld (indien gekend) en is ter plaatse te betalen. Soms is de eindschoonmaak verplicht te betalen, of wordt de waarborgsom licht verhoogd
- Tijdens de reis: Europees paspoort en tatoeage of chip zijn verplicht.
d) Londen en Istanbul
Londen: een internationaal paspoort (reispas) is vereist. Die kan u aanvragen bij uw gemeente. Tip: vraag de reispas vroeg genoeg aan, een spoedprocedure kost meer. De European Health Insurance Card niet meer geldig, neem een goede ziekteverzekering zoals Europ Assistance.
Vanaf 2/4/24 dien je voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk voor je vertrek een API (Advance Passenger Information) formulier in te vullen. Dit geldt zowel voor reizen per Eurostar, Eurotunnel, vliegtuig of per boot. Meer info bij uw vervoersmaatschappij.
Istanbul: identiteitskaart (minimaal geldig tot 60 dagen na terugreis). Kinderen jonger dan 12 jaar: identiteitsbewijs met foto of Kids-ID (www.eid.belgium.be), mits ze vergezeld worden door minstens één van hun ouders. Minderjarigen die niet vergezeld worden door een ouder of een wettelijke voogd zijn slechts toegelaten als ze in het bezit zijn van een originele geschreven toelating van beide ouders of wettelijke voogd, daarop moet ook staan met wie de kinderen reizen. Voor een laatste update: zie http://diplomatie.belgium.be.
e) Gezondheid
Inenting nodig of niet? Raadpleeg je huisarts en de website www.wanda.be/nl voor meer informatie.
4. Bijstand tijdens en na uw reis
a) Bijstand
TUI staat 24/7 voor u klaar. Wij voorzien een permanente telefoonservice (24u/24, 7d/7) in het Nederlands waarvan de gegevens vermeld staan in uw reisdocumenten. Op deze manier bent u zeker dat u altijd de nodige bijstand krijgt. Vergeet niet voor vertrek uw gsm-nummer door te geven waarop u tijdens uw verblijf bereikbaar bent. U kan uw contactgegevens controleren via https://www.tui.be/nl/my-zone Meer info over de service op uw bestemming vindt u op https://www.tui.be/nl/op-je-bestemming
b) Ervaring van uw reis
Vergeet niet dat de normen en waarden van het land waar u verblijft, kunnen verschillen van de onze en hou rekening met de prijs-kwaliteitverhouding en met de cultuur en de gewoonten van het land in kwestie. Dagelijks stellen wij alles in het werk om u een mooie vakantie te bezorgen en hechten veel belang aan uw mening. Vul daarom uw reisbeoordeling in na uw vakantie, we horen graag hoe u uw reis hebt ervaren. We garanderen u dat uw opmerkingen worden gelezen zodat wij onze service kunnen blijven optimaliseren in de toekomst. Aarzel dus zeker niet om uw feedback te geven via de e-mail die u na uw reis van ons ontvangt. Uw mening is waardevol!
c) Klachten
Indien u ondanks alles niet tevreden bent, moet u dit melden tijdens uw verblijf. Wij voorzien procedures om eventuele problemen op te lossen vanaf het moment dat die zich voordoen. U vindt alle informatie die u nodig heeft in uw reisdocumenten. Indien u pas na uw vakantie een klacht indient, kunnen de feiten niet altijd meer vastgesteld worden.
d) Verzekering
Voor een probleemloze vakantie, raden wij u sterk aan een annuleringsverzkering en reisverzekering af te sluiten.
Bij het huren van skimateriaal, raden wij aan om bij het afhalen in de winkel een schadeverzekering af te sluiten. Bij verlies van het skimateriaal door diefstal of door andere redenen of bij schade aan het skimateriaal, gelden de verhuurvoorwaarden van de skiwinkel en zijn de kosten voor de klant.
5. Hotel of verhuring
a) Officiële categorie: wij publiceren altijd de officiële categorie onder de vorm van sterren, toegekend door de toeristische autoriteiten, op basis van technische criteria eigen aan het land van bestemming. Deze criteria kunnen verschillen van de Belgische criteria, en zijn geen garantie wat betreft de kwaliteit van de maaltijden en de service. De hotelbeschrijving en vooral de prijs zijn de belangrijkste parameters om een correct beeld te krijgen van wat u ter plaatse mag verwachten.
b) Foto's: de foto's en maquettebeelden in onze brochure en op onze website geven een indruk weer van uw verblijfplaats. Hotels en verhuringen bieden meerdere verblijfstypes aan, de gepubliceerde foto's zijn louter indicatief.
c) Rokers: de meeste hotels en verhuringen zijn rookvrij. Soms is roken toegelaten in een gedeelte van het hotel of de residentie
d) Gastenbestand: de aangeboden accommodaties worden verkocht op de internationale markt. Het gastenbestand varieert en de activiteiten worden georganiseerd naargelang de samenstelling van het gastenbestand.
e) Aankomst en vertrek: er wordt vermeld in de tekst of de aankomst- en vertrekdagen vrij zijn. Uw reisdocumenten bevatten info over het uur van aankomst en vertrek. In het algemeen:
- aankomst: hotelkamer beschikbaar vanaf 15u, verhuring vanaf 17u.
- vertrek: hotelkamer vóór 11u, verhuring vóór 10u.
Als u later dan verwacht zult aankomen, verwittig de hotelier/het sleuteladres van de verhuring om problemen bij aankomst te vermijden. Als u vertrekt buiten de openingsuren van de receptie kan een toeslag aangerekend worden.
f) Elektriciteit: bij verhuringen waar elektriciteit inbegrepen is, geldt dit niet voor het laden van elektrische voertuigen.
6. Sport & faciliteiten
a) Toegang: in functie van het seizoen, de weersomstandigheden of de bezetting kunnen winkels, restaurants, zwembaden, watersporten, bergliften en andere activiteiten gesloten of beperkt toegankelijk zijn. De openingsuren kunnen afwijken van wat vermeld wordt in de beschrijving. Sommige faciliteiten zijn ook toegankelijk voor mensen die niet in het hotel/de verhuring verblijven.
b) Waterpret
* Zwembaden zijn niet verwarmd noch bewaakt, tenzij anders vermeld. Kinderen zijn steeds onder de verantwoordelijkheid van hun ouders of begeleiders. De toegang tot openbare/gemeentelijke zwembaden is steeds onder voorbehoud van de plaatselijke openingsdata en -uren.
* De interne reglementering van de zwembaden, aquaparken, spa- en wellnessfaciliteiten en van de accommodatie behoren tot de bevoegdheid van de hotelier. Deze is steeds van toepassing en kan maatregelen bevatten zoals toegangsverbod of beperkingen wegens leeftijd of lengte, verplichte badmuts, verbod op opblaasbaar speelgoed, beperkte openingsuren...
c) Miniclubs
* Wat? Activiteiten op maat van de kinderen (meestal vanaf 5 jaar) gedurende enkele uren per dag en enkele dagen per week. Maaltijden zijn niet inbegrepen, tenzij anders vermeld. Meestal dient u de miniclub op voorhand te boeken bij de receptie.
* Taal: meestal een andere taal dan het Nederlands. De ervaring leert ons dat taal voor kinderen meestal geen obstakel is, zij communiceren op andere manieren.
* Goed om weten: soms vraagt men de ouders om in de buurt te blijven. In sommige landen wordt een medisch attest met vaccinatie-plan gevraagd
d) Parking: het aantal plaatsen is vaak beperkt, en ze worden toegekend volgens beschikbaarheid. U kunt bij boeking melden dat u de parking of garage wenst te gebruiken, maar het is niet mogelijk om een plaats te boeken (tenzij anders vermeld). Sommige garages hebben beperkte afmetingen. Privéparkings zijn niet overdekt noch afgesloten, tenzij anders vermeld. Met 'afgesloten' parking wordt vaak bedoeld dat deze enkel 's nachts afgesloten is
e) Wifi: bedoeld voor recreatief gebruik, inbegrepen of betalend (zie beschrijving). De wifi kan beperkt zijn in snelheid, in draagwijdte en in aantal toestellen. Wij zijn niet verantwoordelijk voor het wifi-netwerk in de accommodatie
f) Varia
Gratis skibus: rijdt onder voorbehoud en is meestal alleen gratis voor skipashouders
Excursies: veel hotels bieden arrangementen aan waarin een bezoek of attractie inbegrepen is. Het vervoer heen en terug is zelf te regelen (tenzij anders vermeld).
Regionale kaarten: vb. Hochschwarzwaldkarte: beschrijving van de voordelen onder voorbehoud van wijziging (deze kaart wordt uitgegeven door de plaatselijke overheid).
7. Maaltijden
a) Inbegrepen in:
- kamer en ontbijt: ontbijt van de dag na aankomst t.e.m. de dag van vertrek
- half pension: ontbijt + avondmaal (vanaf avondmaal op de dag van aankomst t.e.m. ontbijt op de dag van vertrek)
- volpension: ontbijt + middagmaal + avondmaal (vanaf avondmaal op de dag van aankomst t.e.m. middagmaal op de dag van vertrek, tenzij anders vermeld)
- all-in: maaltijden + dranken + activiteiten, zoals beschreven (vanaf check-in tot check-out, vastgelegd door de hotelier)
b) Goed om weten
- Hou rekening met de dresscode in het restaurant (gekleed of casual)
- Dranken, à la carte maaltijden en thema-maaltijden zijn niet inbegrepen, tenzij anders vermeld
- Speciale buffetten/grill avonden: vervangen de half- of volpension maaltijd
- Keuzemenu: meestal 1 gang met keuze
- In halfpension kan het avondmaal soms vervangen worden door het middagmaal. Informeer u bij de receptie
- Drankenbon: geen terugbetaling mogelijk voor het eventueel niet gespendeerde bedrag
- Water inbegrepen: kan zijn dat dit alleen geldt voor mineraalwater en niet voor spuitwater
- A-la-carte- en themarestaurants: soms biedt de hotelier de mogelijkheid aan om, al dan niet met een toeslag, het normale menu te vervangen door een à-la-cartemenu. Indien u dit wenst, meld dit dan bij uw hotelboeking, of ten laatste bij
aankomst aan de receptie. Let wel: de restaurantkeuze is volgens beschikbaarheid en niet gegarandeerd, zeker in het geval van een bekroond restaurant (Michelin, Gault&Millau)
c) Wijzigingen: naargelang het weer of de bezetting kunnen sommige bars of restaurants gesloten worden, of kan de hotelier beslissen om de tafeldienst te vervangen door een buffet of vice versa. De plaats en de uurregeling van de maaltijden kunnen afwijken van de beschrijving in deze publicatie zonder voorafgaande verwittiging. Dergelijke wijzigingen geven nooit recht op een vergoeding.
8. Kamers en woningen
a) Diensten
* Hotel: de hotelier bepaalt de frequentie van de wissel van bed- en badlinnen. Op zondag wordt vaak niet gepoetst en worden de bedden niet opgemaakt.
* Verhuringen: bed- en badlinnen worden elke week gewisseld, tenzij anders vermeld. Voor verhuringen waar het bedlinnen inbegrepen is, zijn de bedden niet opgemaakt tenzij anders vermeld. Opgemaakte bedden bij aankomst: bedden in de woonkamer en stapelbedden worden meestal niet opgemaakt. De kitchenette en de vaat dient u zelf op te ruimen, dit is nooit inbegrepen in de eindschoonmaak.
b) Aantal personen per kamer of woning
Het maximum aantal toegelaten personen per kamer of woning wordt steeds vermeld in de beschrijving (het aantal bedden kan hoger zijn dan de maximum bezetting). Meld bij boeking het exacte aantal personen, baby's inbegrepen, en informeer ons zo vlug mogelijk bij wijzigingen. Inbreuken daarop kunnen de weigering van uw boeking betekenen of het betalen van een toeslag, zonder dat dit op uw reisorganisator verhaald kan worden.
* Kamer 2 pers.: soms met 2 persoonsbed, meestal met 2 x bed 1 pers. en initieel uitgerust voor 2 personen. Als u een kamer 2/3 of 2/4 personen boekt voor 2 personen, krijgt u niet altijd een ruimere kamer toegewezen.
* 3 of 4 personen in een kamer: er worden extra slaapplaatsen voorzien voor de 3de of/en 4de persoon: divanbed, opklapbed, bijstelbed, ... Kinderen jonger dan 6 jaar mogen niet in het hoogste bed van een stapelbed slapen. Als een kamer bezet is door 3 of 4 personen, worden het comfort en de beschikbare ruimte beperkter.
* 1 persoonskamer: het kan gebeuren dat 1 persoonskamers minder goed uitgerust of minder goed gelegen zijn dan de 2 persoonskamers.
* 2 kamerappartement: met 2 kamers wordt bedoeld: woonkamer en 1 slaapkamer. 3 kamerappartement: woonkamer en 2 slaapkamers, enz.
* Kinderbedjes: meestal ter beschikking in de accommodatie (gratis of betalend: zie hotelbeschrijving, lakens niet inbegrepen). Vergeet niet te melden bij boeking dat u over een kinderbedje wil beschikken.
c) Terminologie
* Airconditioning: de werking van de airconditioning, individueel of centraal, hangt af van de weersomstandigheden en kan beperkt zijn tot enkele uren per dag of enkele plaatsen van een woning.
* Minisafe: neem geen waardevolle zaken mee op reis, of vertrouw ze toe aan de hotelsafe bij de receptie, in plaats van ze te bewaren in de minisafe op de kamer. Het hotel/de verhuurder is slechts beperkt verantwoordelijk bij verlies of diefstal.
* Balkon en terras: niet altijd uitgerust met stoelen en/of een tafel. De afmetingen kunnen variëren (een Frans balkon is bv. beperkt tot een balustrade voor het raam).
* Minibar: bevat minimum twee soorten dranken (bv. water en frisdrank).
* Koelkast: bevat geen dranken. Is een vast onderdeel van de kitchenette en wordt niet apart vermeld in de beschrijving van de verhuringen.
* Uitzicht vanuit uw kamer: wanneer een hotel of residentie wordt beschreven met zicht op bijvoorbeeld de bergen of de rivier, betekent dit niet dat alle kamers of appartementen zicht bieden op de bergen of de rivier. De kamers of appartementen zijn zonder specifiek zicht, tenzij anders vermeld
* Zeezicht: vanuit uw kamer of vanop uw balkon/terras kan u de zee zien. Het zicht kan echter beperkt zijn of de zee kan zich op een grote afstand bevinden. De natuur of de architectuur van het hotel kan het zicht gedeeltelijk belemmeren.
* Zeezijde: betreft de ligging van de kamer in het hotel, maar betekent niet dat de kamer zeezicht heeft.
9. Uw bestemming
a) Beschrijvingen en afstanden tot aan uw vakantieoord
Bij elke vermeld land en/of regio hoort een korte, louter informatieve, beschrijvende tekst. Deze teksten werden opgemaakt aan de hand van gegevens verstrekt door toeristische diensten in de loop van vorig seizoen. In het laagseizoen of volgens de weersomstandigheden kunnen sommige attracties, pretparken... gesloten zijn. Eventuele vermelde data van evenementen zijn onder voorbehoud. Bij elke accommodatie vindt u ook indicatieve kilometeraantallen terug vanaf Brussel via de autosnelwegen. Het is zeker mogelijk dat er alternatieve routes bestaan.
b) Skioord
Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het voorkomen dat u slechts beperkt of zelfs niet kan skiën. Ook de ski-infrastructuur (liften, pistes, …) op het ski-domein kan slechts beperkt (of niet) toegankelijk zijn. De touroperator kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor het weer, noch voor de lokale ski-infrastructuur.
c) Citytrip
Bij elke vermelde stad hoort een louter informatieve, beschrijvende tekst. Deze tekst werd opgemaakt aan de hand van gegevens verstrekt door toeristische diensten in de loop van vorig seizoen. In het laagseizoen of volgens de weersomstandigheden kunnen sommige attracties, musea… gesloten zijn. Eventuele vermelde data van evenementen zijn onder voorbehoud.
a) Eigen wagen
Informeer u voor vertrek op www.vab.be over verkeersregels, toltarieven, autovignetten,… Rij enkel naar de skigebieden met sneeuwbanden en sneeuwkettingen (vaak verplicht).
b) Algemeen: transport
* Zéér belangrijk !!! Geef op het ogenblik van boeking de namen en geboortedata van alle reizigers door, exact zoals vermeld op de identiteitskaart. (Spelling)fouten in de naam of geboortedata leidt tot annulering van het transport met 100% kosten.
Zie ook artikel 3. Formaliteiten.
* Prijzen geldig van 01.04.2024 t.e.m. 31.10.2024 (zomerseizoen 2024, laatste terugreisdag) of 01.11.24-31.03.25 (winterseizoen 24-25, laatste terugreisdag) of 01.04.2025 t.e.m 31.10.25 (zomerseizoen 2025, laatste terugreisdag), in combinatie met een accommodatieboeking (tenzij anders vermeld). Alle transporttarieven gelden op basis van een heen- en terugreis. Enkele trajecten kunnen leiden tot prijswijzigingen. De voorwaarden, beschikbaarheid, dienstregeling, tariefklassen en prijzen zijn steeds onder voorbehoud en worden steeds meegedeeld bij boeking. De meegedeelde uurregeling kan nadien nog wijzigen.
* Transfer: tussen eindhalte trein/bus of luchthaven en accommodatie is niet inbegrepen. Soms voorziet de hotelier een (betalende) transferdienst. Geef bij boeking aan als u deze wilt gebruiken.
* Annuleringen en wijzigingen: zie ‘Bijzondere reisvoorwaarden’.
c) Trein en bus
* Prijs: vallen de heen- en terugreis in verschillende prijsperiodes? In dit geval wordt de prijs voor de helft bepaald door de datum van de heenreis en voor de helft door de datum van de terugreis (tenzij anders vermeld). De heen- en terugreis dienen niet in dezelfde klasse of hetzelfde tarief te worden geboekt (tenzij anders vermeld). Enkele trajecten hebben afwijkende prijzen. Aansluitende biljetten 'Elk Belgisch Station' zijn niet geldig op HST-treinen.
* Zitplaatsen trein: u kan een voorkeurszitplaats opgeven (vb. een zitplaats bij het raam), maar dit is geen voorwaarde voor boeking. Bij hoge bezetting worden 'plaatsen bij elkaar' niet gegarandeerd, en kunnen de laatste plaatsen ook klapstoelen zijn. Dit geeft geen recht op prijsvermindering.
* Op tijd aanmelden: check-in procedures vergen tijd. De check-in tijd varieert per transportmaatschappij.
d) Vliegtuig
* Prijs: de afreisdatum is bepalend voor de prijs. Let op! Vluchten van verschillende luchtvaartmaatschappijen kan u niet combineren. Voor kinderen van 0 t.e.m. 1 jaar is er geen zitplaats voorzien.
* Bagage: de toegelaten hoeveelheid incheckbagage verschilt per luchtvaartmaatschappij, maar is in regel beperkt tot 1 stuk van max. 20 kg per persoon. Deze norm kan echter altijd wijzigen.
* Check-in: wees minstens 2 uur (3 uur voor New York) voor vertrek op de luchthaven.
11. Citytrips
a) Hotelprijzen
De hotelprijs in € geldt per persoon per nacht met ontbijt (sommige hotels in logies alleen), BTW inbegrepen. De eventuele toeristenbelasting is ook inbegrepen, tenzij anders vermeld. Niet inbegrepen toeristenbelasting is altijd ter plaatse te betalen. Mogelijke wijzigingen na het verschijnen van deze brochure kunnen doorgerekend worden, maar worden bij de boeking steeds gemeld.
b) Transportprijzen
Transportprijzen zijn enkel geldig in combinatie met een hotelboeking. Het vervoer tussen de luchthaven of het station en uw verblijf is niet inbegrepen en dient u zelf te regelen.
c) Combinatiemogelijkheden
Hotel + 'Extra's + transport. Hotel + 'Extra's. Hotel + transport. Indien u een item uit de rubriek Extra’s wilt boeken zonder hotelboeking gelden éénmalig € 12,50 boekingskosten. Transport dient altijd gecombineerd te worden met een hotelboeking.
d) Extra’s Citytrips
Sightseeing, shows, restaurants... Alle ontspanningsmogelijkheden vindt u onder de rubriek 'Extra's' en kunt u steeds vooraf boeken. Zo vermijdt u in veel gevallen aanschuiven ter plaatse. Hou er rekening mee dat de boekingsbureaus soms een commissie aanrekenen die ca. 25% hoger kan liggen dan het bedrag vermeld op het ticket. Voor de meeste attracties en ontspanningsmogelijkheden geldt dat kinderen vergezeld moeten worden door minimum 1 volwassene. Wegens externe omstandigheden kunnen attracties en musea gesloten zijn of kunnen gidsbeurten, bustours... niet doorgaan of kan het vermelde uurrooster of vertrekpunt afwijken van wat vermeld wordt in de beschrijving. U vindt alle concrete info op uw reisdocumenten.
Vlaanderen
• zomervakantie: maandag 1 juli 2024 t.e.m. zondag 1 september 2024
• herfstvakantie: zaterdag 26 oktober 2024 t.e.m. zondag 3 november 2024
• kerstvakantie: zaterdag 21 december 2024 t.e.m. zondag 5 januari 2025
• krokusvakantie: zaterdag 1 maart 2025 t.e.m. zondag 9 maart 2025
• paasvakantie: zaterdag 5 april 2025 t.e.m. maandag 21 april 2025
• zomervakantie: dinsdag 1 juli 2025 t.e.m. zondag 31 augustus 2025
• herfstvakantie: zaterdag 25 oktober 2025 t.e.m. zondag 2 november 2025
• kerstvakantie: zaterdag 20 december 2025 t.e.m. zondag 4 januari 2026
Wallonië en Brussel
• zomervakantie: zaterdag 6 juli 2024 t.e.m. zondag 25 augustus 2024
• herfstvakantie: zaterdag 19 oktober 2024 t.e.m. zondag 3 november 2024
• wintervakantie: zaterdag 21 december 2024 t.e.m. zondag 5 januari 2025
• voorjaarsvakantie: zaterdag 22 februari 2025 t.e.m. zondag 9 maart 2025
• lentevakantie: zaterdag 26 april 2025 t.e.m. zondag 11 mei 2025
• zomervakantie: zaterdag 5 juli 2025 t.e.m. zondag 24 augustus 2025
• herfstvakantie: zaterdag 18 oktober 2025 t.e.m. zondag 2 november 2025
• wintervakantie: zaterdag 20 december 2025 t.e.m. zondag 4 januari 2026
Belangrijke Informatie
1. Inleiding
Het is noodzakelijk kennis te nemen van de hiernavolgende informatie. Afhankelijk van de gereserveerde diensten is het mogelijk dat een aantal van de onderstaande bepalingen niet van toepassing is op uw boeking.
2.Uw reis
Het is raadzaam vooraf inzicht te verwerven in de gewoonten en gebruiken van het land dat u zult bezoeken. Vertrouwd raken met de plaatselijke gewoonten en eigenheden helpt u om van uw reis een onvergetelijke belevenis te maken.
Houd u bij uw voorbereidingen rekening met eventuele tegenvallers zoals vertraging of ongunstige weersomstandigheden.
3. De reisorganisator kan veel regelen, maar niet alles
Een groot deel van de diensten wordt niet door de reisorganisator zelf uitgevoerd maar door bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen en hoteliers. Voor de goede uitvoering ervan is de reisorganisator dus ook van hen afhankelijk. Ondanks een zorgvuldige keuze kan er toch nog wat mis gaan en dat is niet altijd afhankelijk van mensen, maar ook van lokale gebruiken, technische elementen of weersomstandigheden.
4. Accommodatie
4.1 Hotelbeoordeling
Hotelsterren
Bij het hotel vindt u de officiële categorisering die door de toeristische autoriteiten van het desbetreffende land werd toegekend, onder de vorm van sterren. Deze kwalificatie houdt naast een aantal meetbare criteria (oppervlakte van de kamer, balkon, airconditioning, ...) rekening met de aanwezigheid van
faciliteiten in en rond het hotel. Die normen hebben geen betrekking op de kwaliteit van maaltijden en dienstverlening. De kwalificatie van hotels door de toeristische instanties van elk land is volledig verschillend. De officiële categorisering wijkt dus af van de in België gehanteerde normen en houdt geen
waardeoordeel vanwege de reisorganisator in (tenzij anders vermeld, bijvoorbeeld bij Noord-Amerikaanse hotels).
De aanduiding met sterren geeft samen met de hotelbeschrijving en de prijs inzicht over wat ter plaatse verwacht kan worden.
Hotelbeoordeling Noord-Amerika
Er bestaat geen officiële hotelclassificatie in Noord-Amerika. De eigen beoordeling vanwege Jetair is aangeduid met sterren.
4.2 Foto’s / Kamertypes
De foto’s en ontwerptekeningen in deze publicatie geven enkel een impressie weer van uw verblijfplaats en van de accommodatie. In de meeste hotels en residenties bieden wij verschillende kamertypes aan, maar wij kunnen niet elk kamertype afbeelden. Het is mogelijk dat u een ander kamertype hebt geboekt dan
het afgebeelde. Hotelkamers van een zelfde type kunnen ook onderling variëren qua inrichting en interieur en kunnen dus verschillen van de afgebeelde kamer.
Dat geldt ook voor andere verblijfsvormen. Ook de grootte van de kamers is variabel.
4.3 Met 3 of 4 in één kamer
De slaapgelegenheid voor de derde en vierde persoon kan verschillende vormen aannemen: sofa, bijzetbed of plooibaar bed. Houd u er echter rekening mee dat de beschikbare ruimte, het comfort en de privacy beperkter zullen zijn wanneer drie of vier personen samen een kamer betrekken. Deze formule biedt soms
voordelen in de vorm van een prijsvermindering. Kamers voor drie en vier personen zijn niet overal beschikbaar.
Noord-Amerika
Als meer dan twee volwassenen de kamer delen en de kamer beschikt slechts over twee slaapplaatsen, kan ter plaatse een rollaway gevraagd worden (indien beschikbaar). Betaling direct aan het hotel.
Family Plan: houdt in dat kinderen tot een bepaalde leeftijd gratis logeren in de kamer van minimum twee betalende volwassenen op basis van het bestaande aantal bedden. Een dubbele kamer beschikt over één of twee bedden.
Kinderen alleen in de kamer: tot een bepaalde leeftijd (meestal zelfs 21 jaar) mogen kinderen slechts een kamer betrekken als ze die delen met een volwassene. Die leeftijd is vastgesteld door de desbetreffende Amerikaanse staat of Canadese provincie. Hotels kunnen de officiële leeftijdsgrens zelfs nog verhogen.
Kamers in grote steden(VSA, Canada): in grote steden hebben standaardkamers meestal heel beperkte afmetingen met maximaal één bed.
4.4 Eenpersoonskamer (‘single’)
De vraag naar eenpersoonskamers is groter dan het aanbod. Ondanks een soms fikse meerprijs kunnen die minder riant ingericht zijn dan tweepersoonskamers.
Moderne hotels echter bieden vaak tweepersoonskamers voor alleengebruik.
4.5 Airconditioning
Er bestaan verschillende aircosystemen, van individueel regelbaar over individueel activeerbaar tot centraal gestuurd. Naargelang de plaatselijke omstandigheden (energiebesparingen, al dan niet ten gevolge van problemen met de algemene energievoorziening) kan het functioneren ervan worden beperkt tot een aantal uren per dag of nacht. Aircotoestellen op de kamer kunnen lawaaiierig zijn.
4.6 Safe
Het gebruik van een safe op de kamer is niet overal gratis. De aansprakelijkheid van de hotelhouder bij diefstal/verlies van de inhoud is beperkt. Het blijft aangewezen waardevolle voorwerpen ter bewaring te geven in de hotelkluis.
Noord-Amerika
4.7 Resort Fees -facility charges: verscheidene hotels in de Verenigde Staten (meestal resorts) rekenen per dag een bedrag aan voor faciliteiten (sport, fitness, enz.) die ze hun gasten ter beschikking stellen. Die kosten blijven verschuldigd, ook al maken de gasten van die voorzieningen geen gebruik. Deze kosten moeten in het hotel zelf afgerekend. Omdat niet steeds vooraf bekend is welke hotels ze aanrekenen, zijn ze niet in onze prijzen opgenomen.
4.8 Maaltijden
Bij kamer en ontbijt kunt u het ontbijt nemen vanaf de dag na aankomst tot en met de dag van vertrek.
Verblijf in halfpension omvat ontbijt en avondmaal vanaf het avondmaal op de dag van aankomst tot en met het ontbijt de dag van het vertrek.
Verblijf in volpension vangt aan met het middagmaal op de aankomstdag en eindigt met een ontbijt bij vertrek.
Bij late aankomst of vroeg vertrek kan het gebeuren dat u een maaltijd mist. Sommige hoteliers zijn inschikkelijk bij de vraag naar een vervangende maaltijd, lunchpakket of vervroegd ontbijt. Een gemiste maaltijd door een gewijzigde dienstregeling of door vertraging (op de heen- en/of terugreis) komt niet in aanmerking voor terugbetaling. Bij lage hotelbezetting kan om praktische en economische redenen beslist worden het buffet te vervangen door bediening aan tafel. In andere gevallen kan de hoteldirectie beslissen de tafelbediening te vervangen door een geheel of gedeeltelijk buffet. De reisorganisator wordt hierover niet geïnformeerd. De wijze van serveren is in principe niet van invloed op de kwaliteit van het aanbod. In de regel is wijziging dus geen grond voor vergoeding.
Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen bepaalde buitenfaciliteiten, restaurants of bars gesloten zijn. Dit kan niet leiden tot terugbetaling.
Bij de maaltijden is drank niet inbegrepen, tenzij anders vermeld. In de restaurants moet men rekening houden met eventuele kledingvoorschriften.
Formule All Inclusive: drank, maaltijden en allerlei faciliteiten zijn inclusief (raadpleeg de hotelbeschrijving voor details: tijd en plaats waar maaltijden en andere diensten aangeboden worden, kunnen verschillen van de gegevens in de beschrijving. Het hotel zelf bepaalt wat de formule all inclusive precies bevat. De diensten eindigen na het ontbijt op de dag van vertrek. Sommige hotels laten u van de faciliteiten genieten tot het tijdstip van uw vervoer
naar de luchthaven.
Noord-Amerika:
Ontbijt: als een continentaal ontbijt inclusief is, blijft dit meestal beperkt tot koffie, thee, een donut, cake of croissant. Bekertjes, borden en bestek kunnen van plastic zijn. In veel hotels wordt dit ontbijt staande in de lobby genomen.
4.9 Aankomst en vertrek
Volgens de geldende regel is een hotelkamer pas in de loop van de middag toegankelijk (dag van aankomst). De dag van vertrek moet de kamer in de loop van de ochtend verlaten worden, ook als de terugreis maar in de vooravond of later gepland is. U kunt aan de receptie vragen de kamer langer te houden (tegen betaling). De mogelijkheid daartoe is afhankelijk van de hotelbezetting.
4.10 Waarborg
a) De meeste hotelhouders, zeker in Noord-Amerika, vragen uw creditcardnummer bij het inchecken, als waarborg voor extra uitgaven. Bij gebrek aan een creditcard wordt een waarborg in contanten gevraagd.
b) Bij studio’s en appartementen wordt een waarborg gevraagd voor het gebruik van huishoudelijke benodigdheden. Deze waarborg wordt op het einde van het verblijf terugbetaald na aftrek van eventuele schade.
c) De hotelier kan een waarborg vragen voor het gebruik van bepaalde faciliteiten die al dan niet gratis ter beschikking staan: sportmateriaal, safe, handdoeken,...
4.11 Overboeking
Het gebeurt dat hotels te veel reserveringen aannemen. Hoteliers vermijden graag leegstand en stellen daarom soms meer kamers dan het hotel heeft, beschikbaar voor verhuring. Omdat er altijd afzeggingen op het laatste moment zijn, leidt dit er zelden toe dat gasten geweigerd moeten worden, maar soms ontstaat er wel degelijk een probleem.
Mocht uw eigen reservering hierdoor geraakt worden, dan brengen wij u zo snel mogelijk op de hoogte en bieden u een passend alternatief aan.
In uitzonderlijke gevallen bereikt de informatie van de hotelier ons niet tijdig en krijgt u het bericht pas bij aankomst op uw vakantiebestemming. Een
alternatief aanbod zal minstens van dezelfde (prijs)categorie zijn, vergelijkbare faciliteiten hebben en indien mogelijk gelegen zijn in dezelfde plaats of regio.
De artikelen 10 en 12 van de Algemene Voorwaarden (zie elders in de brochure) zijn bij overboeking onverkort van toepassing.
4.12 Terminologie
a) Bungalow: sommige hotels bieden kamers aan in bungalows, die naast elkaar liggen of gegroepeerd staan, maar altijd los van het hoofdgebouw. Indien de bungalow over meerdere woonlagen beschikt, kan uw kamer zowel beneden als op de verdiepingen liggen. Een dergelijke bungalow kan door de hotelier omschreven
worden als ‘villa’, ‘maisonnette’ e.d.
b) Uitzicht op zee: een kamer met uitzicht op zee biedt niet de garantie dat het uitzicht geheel onbelemmerd is. Het kan beperkt worden door bomen, plantengroei of gebouwen.
c) Zeezijde: uitzicht op zee is hierbij niet gegarandeerd.
d) Balkon: niet noodzakelijk uitgerust met stoelen en/of tafel. In sommige hotels kunnen de afmetingen van de balkons onderling verschillen.
e) Minibar/koelkast: een minibar heeft een beperkt tot uitgebreid drankassortiment (betaling ter plaatse), een koelkast niet. Ook voor het gebruik van een koelkast kan een vergoeding gevraagd worden.
f) Hoofdkussenservice: deze dienst betekent dat u ter plaatse in het hotel uw keuze kunt maken uit verschillende types hoofdkussens; gratis of tegenbetaling en afhankelijk van beschikbaarheid.
g) Adults only: het hotel aanvaardt enkel volwassen gasten; bij de hotelbeschrijving wordt de minimumleeftijd vermeld. Geldig is de leeftijd die men heft bij aankomst in het vakantieverblijf. Indien de hotelier een afwijking vaststelt tussen de werkelijke leeftijd en deze vermeld op de hotelbon, zal hij de toegang tot het vakantieverblijf weigeren. Eventuele extra kosten hierdoor veroorzaakt, zijn ten laste van de reiziger.
4.13 Faciliteiten en sporten
a) Sommige faciliteiten van het hotel kunnen gedeeltelijk of volledig toegankelijk zijn voor niet- hotelgasten: strand, discotheek, restaurants, enz.
b) De mogelijkheden voor watersporten en andere activiteiten in de openlucht kunnen beperkt worden als de weersomstandigheden dit vereisen.
4.14 Kamerdiensten
In sommige hotels, afhankelijk van de categorie of het eigen milieubeleid, worden handdoeken en lakens niet elke dag ververst.
In sommige landen is er op rust- en feestdagen slechts een beperkte dienstverlening in de hotels.
4.15 Gastenbestand
Op de samenstelling van het gastenbestand heeft de reisorganisator (touroperator) geen enkele invloed. De hotels in onze brochures worden ook in andere landen geboekt. De clientèle is dus erg uiteenlopend. Activiteiten en animatie worden in het hotel worden soms georganiseerd in functie van de samenstelling
van het gastenbestand.
4.16 WIFI
De vermelding wifi betekent dat er in het hotel een aansluiting ter beschikking is - al dan niet tegen betaling - echter niet noodzakelijk in de kamers
zelf. De aansluiting kan een beperkt bereik hebben.
5. Vlucht
5.1 Dienstregeling
De dienstregeling wordt vermeld onder voorbehoud en is dus onderhevig aan wijzigingen, zelfs na ontvangst van de reisdocumenten. De dienstregeling wordt
daardoor niet beschouwd als een wezenlijk deel van de reis (zie elders in de brochure).
Een extra stop om technische of andere redenen doet geen afbreuk aan de indicatie ‘rechtstreekse vlucht.’
Door de sterk toegenomen drukte in het luchtruim en internationaal opgelegde veiligheidsmaatregelen, kunnen er vertragingen optreden. Indien bij terugkeer
geen openbaar vervoer meer mogelijk is, acht de reisorganisator zich hiervoor niet aansprakelijk. Hetzelfde geldt voor stakingsacties en weersomstandigheden, die tot soms tot aanmerkelijke vertragingen leiden.
Noord-Amerika: extra kosten bij vluchtonderbreking
Indien de reis voor het bereiken van de eindbestemming gedurende meer dan 24 uur onderbroken wordt (stopover), betaalt de passagier bij het opnieuw
registreren van de bagage ter plaatse ongeveer 25 USD (USA) – 25 CAD (Canada) (tarieven afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij).
Veiligheid
Bij vertrek naar de Verenigde Staten zal reeds aan de incheckbalie uw verblijfsadres worden gevraagd of het adres van de maatschappij waar u een auto hebt
gehuurd. In het vliegtuig dient u een douaneformulier in te vullen. Bij aankomst wordt van u een foto genomen en neemt men uw vingerafdrukken. Ook als u doorvliegt, dient u bij aankomst in de eerste stad van de VS of Canada uw bagage op te halen en weer te registreren voor uw vervolgvlucht (niet bij terugreis)
Belangrijk is dat u uw bagage niet op slot doet, daar de veiligheidsdiensten controles houden. Als uw koffer afgesloten is, wordt het slot opengebroken. U krijgt hiervoor geen vergoeding.
Het vervoer van dieren, bloemen, planten, fruit en etenswaren is aan strikte richtlijnen onderworpen
5.2 Herbevestiging terugvlucht
Bij lijnvluchten is het aangewezen dat u zelf uw terugvlucht bevestigt uit een land dat geen deel uitmaakt van de Europese Unie.
5.3.1 Aanstaande moeders
Een zwangere vrouw mag vliegen tot het einde van de 35e week van de zwangerschap (32 weken bij meervoudige zwangerschap) met een medische verklaring in het Nederlands, Frans of Engels, waarin bevestigd wordt dat er geen risico bestaat voor de zwangerschap of voor een vroegtijdige geboorte.
5.3.2 Kinderen onder de 2 jaar (infants)
Kinderen jonger dan 2 jaar bij heen- en terugreis, hebben geen eigen zitplaats en moeten reizen op de schoot van een volwassene. Om veiligheidsredenen is het aantal baby’s aan boord beperkt.
Een kinderwagen (opvouwbaar) of reiswieg wordt gratis vervoerd in de bagageruimte, maar wordt soms ook toegelaten in de bergruimte van het passagiersgedeelte. Een bagagelabel is noodzakelijk, ook voor het gebruiksvoorwerp dat mee aan boord wordt genomen door de passagier.
5.4 Bagage
Onderstaande bepalingen zijn algemeen geldend. Opgelet: bij bepaalde luchtvaartmaatschappijen kunnen afwijkende regels van toepassing zijn.
Gratis vervoerde bagage: 1 koffer van maximaal 20 kg per passagier. (Noord-Amerika: 23 kg). Overgewicht kan bij inscheping gefactureerd worden. Een reiskoffer mag hoogstens 32 kg wegen.
Waardevolle voorwerpen horen niet thuis in de reiskoffer, evenmin als breekbare voorwerpen en bederfbare waren.
Handbagage: per persoon is 1 stuk met kleine afmetingen toegelaten (56 x 45 x 25 cm: totale afmeting maximaal 115 cm), gewicht maximaal 10 kg. Tot handbagage worden eveneens gerekend foto- en filmcamera’s, tax free-aankopen, paraplu, lectuur enz. Sportmateriaal wordt samen met de andere bagage gewogen.
U betaalt het overgewicht volgens het tarief van de luchtvaartmaatschappij. Buitenmaatse bagage wordt vervoerd op risico van de passagier.
5.4.1 Schade of verlies
Voor elk stuk bagage dat u inscheept, ontvangt u een genummerd ontvangstbewijs. In geval van beschadiging, niet-levering of verlies van bagage moet u aangifte doen bij de luchthavendiensten ter plaatse en hiervan een ontvangstbewijs kunnen voorleggen. Bij het zoekraken van bagage moet u op de luchthaven
aan de balie Lost & Found (verloren bagage) een PIR (Property Irregularity Report) laten invullen. Hetzelfde geldt voor beschadigde bagage (DBR of Damaged Baggage Report). Zonder dit document kunt u achteraf geen vergoeding krijgen.
5.5 Medicatie
Indien u medicijnen gebruikt is het aan te bevelen deze mee te nemen in de handbagage. Voorts raden wij u aan een verklaring van uw arts mee te nemen waarop de Latijnse benaming van de door u gebruikte medicatie vermeld wordt. Ook de bijsluiter van de medicatie is nuttig wanneer u in het buitenland medicijnen
nodig hebt. Merknamen van de medicijnen verschillen van land tot land, de farmacologische formule echter niet. Sommige medicatie moet worden aangegeven bij de douane. Een medische verklaring van uw arts is dan vereist. Vergeet ook uw reisapotheek niet; uw huisarts of apotheker kan u helpen bij de samenstelling
ervan.
5.6 Douaneformaliteiten
Op de invoer van tax free-producten staat een beperking. Ook andere producten mogen niet volledig vrij worden ingevoerd. Informeer op de luchthaven van vertrek naar de voorwaarden voor het land waar u naartoe reist en voor uw terugkeer naar de EU.De Belgische overheid stelt een app ter beschikking waar u een
antwoord vindt op al uw vragen betreffende invoertaksen.
De app werd door de douanediensten ontwikkeld en is gratis te downloaden (+ hyperlink op websites).
5.7 Aansprakelijkheid luchtvervoer
De aansprakelijkheid betreffende het luchtvervoer wordt geregeld door de Conventie van Montreal indien het vervoer gebeurt tussen landen die deze conventie hebben onderschreven of bij rondreizen die daar beginnen en eindigen. Voor het andere vervoer blijven de limieten van de Conventie van Warschau en het aanvullende Protocol van Den Haag van kracht.
5.7.1 Conventie van Montreal
De aansprakelijkheid van de luchtvaartmaatschappijen van de Europese Unie wordt geregeld door de Conventie van Montreal (1999), de verordening (EG) nr.2027/97 (gewijzigd door verordening (EG) nr. 889/2002), en de verordening (EG) nr. 261/2004.
Deze informatieve kennisgeving geeft een samenvatting van de aansprakelijkheidsregels die luchtvaartmaatschappijen van de Gemeenschap in overeenstemming met de EG-wetgeving en het Verdrag van Montreal toepassen.
SCHADELOOSSTELLING BIJ OVERLIJDEN OF LETSEL
De aansprakelijkheid voor overlijden of letsel van passagiers is niet door financiële limieten beperkt. Voor schade tot 113.100 Bijzondere Trekkingsrechten
BTR (bij benadering € 147.000) kan de luchtvaartmaatschappij vorderingen tot schadeloosstelling niet betwisten. Boven dat bedrag kan ze zich tegen een vordering verzetten als ze het bewijs kan leveren dat ze niet nalatig is geweest of anderszins in gebreke is gebleven.
VOORSCHOTTEN
Als een passagier gewond raakt of om het leven komt, moet de luchtvaartmaatschappij binnen 15 dagen nadat de schadevergoedingsgerechtigde geïdentificeerd
is, een voorschot uitbetalen om aan de onmiddellijke economische behoeften tegemoet te komen. In geval van overlijden kan het voorschot niet minder dan
16.000 BTR (bij benadering € 18.000) bedragen.
VERTRAGING VAN PASSAGIERS
In geval van vertraging van passagiers is de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk voor schade die ontstaat, tenzij zij alle redelijke maatregelen getroffen heeft om de schade te voorkomen of in de onmogelijkheid verkeerde om dergelijke maatregelen te treffen. De aansprakelijkheid voor vertraging van passagiers
is beperkt tot 4.694 BTR (bij benadering € 5.250).
VERTRAGING VAN BAGAGE
In geval van vertraging van bagage is de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk voor schade die ontstaat, tenzij zij alle redelijke maatregelen getroffen
heeft om de schade te voorkomen of in de onmogelijkheid verkeerde om dergelijke maatregelen te treffen. De aansprakelijkheid voor vertraging van bagage is beperkt tot 1.131 BTR (bij benadering € 1.470).
VERNIETIGING, VERLIES OF BESCHADIGING VAN BAGAGE
De luchtvaartmaatschappij is aansprakelijk voor vernietiging, verlies of beschadiging van bagage tot een maximum van 1.131 BTR (bij benadering € 1.470).
Wanneer het aangegeven bagage betreft, is de maatschappij ook aansprakelijk indien zij niet in gebreke is gebleven, tenzij de bagage al beschadigd was.
Wanneer het niet-aangegeven bagage betreft, is de luchtvaartmaatschappij slechts aansprakelijk als zij in gebreke is gebleven.
HOGERE LIMIETEN VOOR BAGAGE
Er kan een hogere aansprakelijkheidslimiet gelden indien de passagier voordat hij aan boord is gegaan, een speciale verklaring heeft afgelegd en een aanvullende vergoeding heeft betaald.
KLACHTEN OVER BAGAGE
Als de bagage beschadigd, vertraagd, vermist of vernietigd is, moet de passagier zo spoedig mogelijk bij de luchtvaartmaatschappij een schriftelijke klacht
indienen. In geval van beschadiging van aangegeven bagage moet de passagier binnen zeven dagen een schriftelijke klacht indienen en in geval van vertraging van aangegeven bagage binnen 21 dagen na de datum waarop de bagage tot zijn beschikking is gesteld.
AANSPRAKELIJKHEID VAN DE CONTRACTUELE VERVOERDER EN DIE VAN DE FEITELIJKE VERVOERDER
Als de luchtvaartmaatschappij die de vlucht verzorgt niet dezelfde is als de maatschappij waarmee het vervoerscontract is gesloten, heeft de passagier het recht een klacht of een vordering tot schadeloosstelling aan elk van beide maatschappijen te richten. Indien de naam of code van een luchtvaartmaatschappij
op het ticket staat, is die maatschappij de vervoerder waarmee het vervoerscontract is gesloten.
TERMIJN VOOR GERECHTELIJKE PROCEDURE
Een gerechtelijke procedure tot het verkrijgen van schadeloosstelling moet worden begonnen binnen twee jaar na het tijdstip van aankomst van het vliegtuig
of het tijdstip waarop het vliegtuig had moeten aankomen.
5.7.2 Conventie van Warschau
Indien het een reis betreft naar of vanuit een land dat de Conventie van Montreal niet heeft onderschreven, blijft de Conventie van Warschau° gelden tenzij de vlucht uitgevoerd wordt door een vervoerder gevestigd in de Europese Unie.
° Hiermee wordt bedoeld de conventie tot het brengen van eenheid in enige bepalingen betreffende het internationale luchtvervoer, gesloten te Warschau in 1929, of genoemde conventie zoals gewijzigd te Den Haag in 1955 en/of Montreal in 1975. Bij overlijden of lichamelijk letsel alsook in geval van verlies,
beschadiging of vertraging van bagage wordt de aansprakelijkheid van luchtvaartmaatschappijen door deze conventie beperkt.
5.8 Vocabularium
Het toeristisch vocabularium wijkt soms af van de gangbare betekenis.
- Check-in (registratie): bij aankomst in de luchthaven kijkt u eerst op de vertrekborden in welke rij (‘row’) de inscheping van uw vlucht plaats heeft. In deze rij bevindt zich de balie met uw vluchtnummer of naam van de luchtvaartmaatschappij. Hier meldt u zich.
- Gate: vertrek’poort’: de plaats waar u aan boord van het vliegtuig gaat, aangeduid met een letter en een cijfer. De letter staat voor een deel van het
gebouw, het cijfer staat voor de poort in dat deel van het gebouw. Zorg er steeds voor minstens 30 minuten voor het vertrek van de vlucht aan de ‘gate’ te zijn.
- Boarding pass: instapkaart. Aan de check-in (registratie) toont u o.m. uw vliegtuigticket. U krijgt daar uw instapkaart waarmee u voorbij de grenscontrole kunt en nadien plaats krijgt in het vliegtuig. Op uw instapkaart staat het nummer van de ‘gate’ en het tijdstip waarop u zich daar ten laatste moet aanmelden. Ook vermeldt deze kaart uw stoelnummer.
- Customs: douane.
- Departure: vertrek.
- Direct flight: rechtstreekse vlucht: u hoeft niet over te stappen op een ander vliegtuig. Het kan evenwel gebeuren dat er een tussenlanding gemaakt wordt
om andere passagiers te laten in- of uitstappen. In enkele gevallen moet u hierbij zelf uitstappen.
- Luggage: bagage.
- Pax: dit is de benaming voor passagier. Bijvoorbeeld 3 pax = 3 personen.
- PO (Purchase Order): dit is het reserveringsnummer van uw reis. Eén dossier = één PO-nummer.
- Vluchtnummer: staat op uw vliegtuigticket en bestaat uit letters en cijfers. De letters staan voor de luchtvaartmaatschappij, de cijfers voor de vlucht.
Heen- en terugvlucht hebben verschillende vluchtnummers.
6. Reisduur en vluchtdagen
De dagen waarop de heen- en terugvlucht plaatshebben, worden niet gerekend tot de verblijfsdagen. Als op die dagen als gevolg van de vluchttijden het verblijf op de vakantiebestemming ingekort wordt, zal daar geen financiële vergoeding tegenover staan. Als de terugvlucht door omstandigheden uitgesteld
wordt tot na middernacht, is dat geen inbreuk op het reiscontract en staat daar geen financiële vergoeding tegenover.
7. Op de bestemming
7.1 Klimaat
De klimaattabellen in de brochure werden overgenomen van de toeristische diensten van het desbetreffende land. Deze gegevens zijn gemiddelden en worden
vermeld ter informatie. Ze geven echter geen enkele garantie voor het weer tijdens het verblijf. Dit geldt ook voor de gegevens over het klimaat en de
weersvoorspelling die u terugvindt op onze website.
De zuidelijke staten van de USA, Costa Rica en de Caraïben zijn in de regel orkaangevoelig van juni tot november. De doortocht - waarvan het tijdstip, het traject en de kracht onvoorspelbaar zijn - gaat meestal gepaard met rukwinden en stortregens en heeft soms grote ravages tot gevolg. Het vakantieplezier kan
desgevallend beperkt worden en vluchtvertragingen zijn mogelijk. Het regenseizoen loopt van april-mei tot oktober-november.
7.2 Voor- en naseizoen
Bepaalde faciliteiten kunnen in het voor- en naseizoen niet beschikbaar zijn en winkels, restaurants en uitgaansmogelijkheden kunnen gesloten zijn. Ook kan
het dat bepaalde georganiseerde activiteiten en/of -avonden in het hotel alleen plaatsvinden als er voldoende deelnemers zijn. De beslissing hierover ligt bij het desbetreffende hotel. Hiertegenover staan dan weer enkele voordelen: wie in voor- of naseizoen reist, geniet van meer rust en ruimte en kan rekenen op een aanzienlijk lagere prijs.
7.3 Buitensporten
De in de hotelbeschrijving aangeduide watersporten worden in een aantal gevallen georganiseerd door zelfstandige exploitanten, al dan niet in opdracht van de hotelhouder. Naargelang de weersomstandigheden kan het gebeuren dat besloten wordt de mogelijkheden voor watersporten en andere activiteiten in de
openlucht te beperken. De beslissing hierover ligt bij het desbetreffende hotel. Hieraan is geen terugbetaling gekoppeld.
7.4 Bouwwerkzaamheden
Nieuwbouw en renovatie zijn een alledaags verschijnsel. Vooral in vakantieplaatsen in opkomst rijzen soms in snel tempo hotels, restaurants, bars en andere commerciële projecten uit de grond. Bestaande gebouwen moeten ook periodiek aan de nieuwe noden en behoeften van de vakantieganger aangepast worden. Op
openbare en privé-bouwactiviteiten in de buurt van uw hotel kunnen wij als reisorganisator helaas geen enkele invloed uitoefenen. Zodra wij van bepaalde werkzaamheden in het hotel op de hoogte zijn waarschuwen wij u wel vooraf. Dit kan zijn op het ogenblik van de boeking of erna, naargelang het tijdstip waarop wij deze informatie krijgen.
7.5 Excursies en autoverhuur
Hoewel de vertegenwoordigers van de reisorganisator op de bestemming tickets kunnen verkopen voor excursies, maakt deze tussenkomst geen deel uit van de reisovereenkomst. Daarenboven handelen zij in opdracht en voor rekening van lokale ondernemers. De reisorganisator is daarom niet aansprakelijk voor
tekortkomingen in de organisatie en de exploitatie van deze diensten. Het is dus raadzaam een mogelijke betwisting ter plaatse te regelen.
Autoverhuur Noord-Amerika:
-Rijbewijs
Uw nationaal rijbewijs dient te voldoen aan de Europese normen. Ook als u beschikt over een internationaal rijbewijs dient u uw nationaal rijbewijs bij u te hebben.
-Verzekeringen
Ter plaatse zullen u extra verzekeringen voorgesteld worden. Aan te raden bij Alamo is de verzekering Roadside Service Plan; bij Avis Roadside Safety met dekking van onder meer sleepkosten, schade aan ruiten en banden. Deze polissen zijn optioneel, u kunt ze dus afwijzen.
-Wagentype
Mogelijk biedt men u een groter (en duurder wagentype) aan. De meerprijs die men u plaatselijk voor een grotere wagen berekent, kan aanzienlijk zijn.
Informeren naar de totale kosten van de wagenomwisseling voorkomt teleurstelling achteraf.
-Huurovereenkomst
Ter plaatse wordt een verhuurcontract opgesteld. Als u extra’s hebt gekozen (verzekeringen, grotere wagen, enz.) worden die daarin mét prijsvermelding
opgenomen. Alle extra kosten worden verhoogd met lokale en federale heffingen. U kunt pas met de wagen wegrijden als u de overeenkomst ondertekend hebt. Lees
zorgvuldig na, want het contract bindt u juridisch.
-Tolwegen
Directe betaling aan de tolpoort of via een naheffing op de creditcard.
- Parkeren bij het hotel
Hotels bieden al dan niet gratis parkeerplaatsen aan. Het tarief kan hoog zijn. De valet service - parkeren en voorrijden door een hotelbediende - is altijd duur.
-Verkeersreglement
Houd u aan de voorschriften. Op snelheid wordt streng gecontroleerd. Alcoholische drank mag in uw auto niet zichtbaar zijn. Rij geen stilstaande schoolbus voorbij.
-Bagage
Grote reistassen of soepele koffers zijn aan te bevelen: gemakkelijk te hanteren en samendrukbaar. Hou rekening met de grootte van de kofferbak! Raadpleeg
vooraf de maximale bagagecapaciteit van het wagentype dat u wenst te reserveren. Als u meer bagage hebt dan de hoeveelheid die het wagentype toelaat, wordt de auto u geweigerd! Het is niet toegelaten bagage in de passagiersruimte te vervoeren. Als de bagage niet volledig in de wagenkoffer kan, bent u er ter
plaatse toe gehouden een grotere wagen te huren (tegen een fikse meerprijs).
Auto algemeen
Informatie vindt u ook op de website van de autoverhuurmaatschappij.
Vergeet niet uw identiteitspapieren en reisdocumenten altijd bij u te houden in uw handbagage.
Canada (Quebec): bij Avis betaalt u ter plaatse een verplichte heffing op winterbanden.
7.6 Mobiele telefoon (gsm)
Er zijn een aantal zaken waar u rekening moet mee houden wanneer u uw mobiele telefoon meeneemt op reis. Bijvoorbeeld met de gesprekskosten (zowel van uw inkomende als van uw uitgaande oproepen), maar het is ook belangrijk om weten of uw toestel wel geschikt is voor gebruik op uw bestemming. U doet er goed aan om hiervoor tijdig contact op te nemen met de gsm-provider waarbij u aangesloten bent.
7.7 Verbindingen tussen bestemmingen
Er wordt naar gestreefd dat de dienstregeling van de ferrydiensten of andere vervoermiddelen tussen twee bestemmingen zodanig is dat de verbinding probleemloos haalbaar is. Maar late vluchten, vertragingen of een herschikking van het vluchtprogramma kunnen tot gevolg hebben dat de verbinding niet kan
gehaald worden zoals gepland op het ogenblik van de boeking, zodat de eerste en/of laatste overnachting niet volgens het programma plaats kan vinden. De eventuele extra verblijfskosten zijn ten laste van de reisorganisator. Het kan uiteraard altijd dat door weersomstandigheden de overtocht niet uitgevoerd kan
worden. Dit betekent dat u op de bestemming van dat ogenblik langer blijft en met de eerstvolgende gelegenheid uw reis vervolgt. Voor eventuele extra kosten in geval van overmacht aanvaardt de reisorganisator geen aansprakelijkheid.
7.8 Rondreizen
Fysieke vereisten
Rondreizen stellen hogere eisen aan de fysieke paraatheid van de deelnemers dan bij een strandvakantie. Personen met een verminderde zelfredzaamheid moeten hiervan melding maken op het ogenblik van de boeking. In bepaalde gevallen zal een medisch attest moeten voorgelegd worden waaruit blijkt dat men in staat is
de reis zonder risico te ondernemen. De reiziger zal de nodige maatregelen nemen opdat zijn/haar deelname niet bezwarend is voor de medereizigers en zich eventueel laten vergezellen door een begeleider die hem/haar kan bijstaan.
Bedoelde personen moeten rekening houden met de uitsluitingen in de gangbare polissen van annulerings- en bijstandsverzekeringen.
Rondreis in internationaal gezelschap: aan plaatselijk georganiseerde rondreizen per touringcar nemen reizigers van verschillende nationaliteiten deel. Men maakt dus deel uit van een internationaal gezelschap.
7.9.Taalgebruik
De begeleiding door de reisleider en/of de plaatselijke gids gebeurt in de taal of talen zoals aangeduid in het programma. Het is hun niet toegestaan
groepen rond te leiden bij specifieke toeristische bezienswaardigheden. Daarvoor moet een beroep gedaan worden op officiële gidsen, die in de regel geen Nederlands of Frans spreken.
7.10 Wijzigingen programma/hotel
Naargelang de omstandigheden behoudt de reisorganisator het recht om in het belang van de reiziger bepaalde elementen te wijzigen, voor zover deze niet van doorslaggevend belang zijn of een waardevermindering tot gevolg hebben.
De mogelijkheid bestaat ook dat er in een vrij laat stadium of zelfs tijdens de rondreis de noodzaak is één of meerdere hotelwijzigingen door te voeren. In
dit geval wordt gestreefd naar gelijkwaardige accommodatie.
7.11 Onvoldoende deelnemers
Bij onvoldoende deelnemers (het minimum aantal staat vermeld bij de onderscheiden beschrijvingen) kan de rondreis geannuleerd worden door de reisorganisator tot 15 dagen voor de geplande vertrekdatum. Indien mogelijk wordt u een alternatief voorgesteld.
7.12 Combinatie van hotel en rondreis
Indien u na één of enkele nachten hotelverblijf op rondreis vertrekt, dient u uw hotelkamer volledig te ontruimen. U kunt in de meeste hotels echter gebruik maken van de bagagekamer indien u na de rondreis naar hetzelfde hotel terugkeert.
8. Reizigers met een fysieke beperking
Vliegtuig
Om veiligheidsredenen is het vervoer per vliegtuig van personen met een beperking gereglementeerd.
Een internationaal reglement binnen de luchtvaart bepaalt dat personen, met welke lichamelijke aandoening dan ook, nooit plaats kunnen nemen op de eerste rij of aan de nooduitgang (dit zijn de plaatsen met meer beenruimte). Dit werd uit veiligheidsoverwegingen bepaald in verband met een eventuele evacuatie van het vliegtuig. Een medische verklaring tot het verkrijgen van een dergelijke plaats heeft in dat geval geen zin.
Een aanvraag via de reisorganisator, met opgave van de aard van de handicap, is verplicht bij de boeking. Personen die zich met een rolstoel verplaatsen ofwel moeilijk kunnen stappen of trappen bestijgen, kunnen bij de inscheping een beroep doen op assistentie. Op voorafgaandelijke aanvraag kan deze
begeleiding worden georganiseerd. Het ontbreken van een voorafgaande kennisgeving kan aanleiding geven tot improvisatie en vertraging op het ogenblik van de inscheping.
Rolstoelen worden in de bagageruimte vervoerd. Afhankelijk van het type batterij van een elektrische rolstoel moet de reiziger uiteenlopende voorzorgsmaatregelen nemen voor het vervoer ervan.
Personen die zich met een rolstoel verplaatsen ofwel moeilijk kunnen stappen of trappen bestijgen, kunnen bij de inscheping beroep doen op bijstand. Op voorafgaandelijke aanvraag kan deze begeleiding worden georganiseerd. Het ontbreken van een voorafgaande kennisgeving kan aanleiding geven tot improvisatie
en vertraging op het ogenblik van de inscheping. Rolstoelen worden in de bagageruimte vervoerd. Afhankelijk van het type van elektrische rolstoel moet de reiziger uiteenlopende voorzorgsmaatregelen nemen voor het vervoer ervan.
Bus
Voor de andersvalide klant is er niet voorzien in bijzondere assistentie op de bestemming tussen de luchthaven en het hotel. Indien de betrokkene niet op eigen kracht de in en uit de bus kan, kan hij/zij bij de boeking een aanvraag indienen voor een ander vervoermiddel, zoals taxi of medicar. De extra kosten
komen ten laste van de reiziger.
Op sommige bestemmingen is het niet mogelijk een elektrische rolstoel in de transferbus mee te nemen en is een aangepast vervoermiddel noodzakelijk. Het is dus belangrijk de correcte informatie over uw rolstoel door te geven bij reservering. Op die manier kunnen wij de nodige maatregelen treffen om uw comfort te
garanderen.
Hotel
Waar de toegankelijkheid voor rolstoelen geen probleem stelt in de hotels waarbij dit vermeld staat, is dit niet vanzelfsprekend voor elektrisch aangedreven en andere buitenmaatse rolstoelen. In dit laatste geval moet hiervan uitdrukkelijk melding worden gemaakt.
9.1 Persoonlijke reisdocumenten
Ondanks het afschaffen van de grenscontroles in de Schengenlanden moeten alle reizigers, ook kinderen, altijd in het bezit zijn van de vereiste documenten.
Alle kosten die voortvloeien uit het niet naleven van de voorschriften vallen ten laste van de reizigers. Tip: verlies of diefstal van identiteitskaart, internationaal paspoort, rijbewijs en tickets brengt veel moeilijkheden met zich mee. Laat nooit een dergelijk document achter in uw huurauto, uw hotelkamer of op een andere onbewaakte plaats. Als u uw identiteitskaart of paspoort kwijtraakt, moet u dit onmiddellijk aangeven bij het dichtstbijzijnde
politiebureau. Neem een paar fotokopieën van uw reisdocumenten mee op reis en bewaar deze apart van de originelen. Noteer ook de nummers ervan op een apart briefje of in uw agenda.
Voor een aantal landen volstaat de Belgische identiteitskaart: de landen van de Europese Unie, sommige landen die daaraan grenzen en enkele andere.
Informatie hierover vindt u op de inleidende brochurebladzijde van elke bestemming. De algemene regel is dat identiteitskaarten (ook de identiteitsdocumenten voor kinderen) minstens geldig moeten zijn tot de datum van terugkeer - tenminste als de datum van terugkeer kan worden vastgesteld. Voor bepaalde
bestemmingen gelden andere regels. Controleer altijd wat de regels zijn op www.diplomatie.belgium.be. Ook personen vanaf 75 jaar moeten een geldige identiteitskaart hebben, al worden ze niet meer opgeroepen door hun gemeentebestuur om hun identiteitskaart te vernieuwen. De betrokkene moet beschikken over
een identiteitskaart die nog ten minste 6 maanden geldig is na de terugreisdatum. Beschadigde reisdocumenten, zoals een paspoort met een scheur, een identiteitskaart met een barst of een elektronische identiteitskaart waarvan de microchip ontbreekt, kunnen door de Belgische of buitenlandse autoriteiten
als ongeldig worden beschouwd. De gevolgen van een eventuele toegangsweigering (vliegtuig, grondgebied) zijn voor rekening van de reiziger in kwestie.
Internationaal paspoort
Een internationaal paspoort (het wijnrode boekje) is vereist voor reizen naar landen waarvoor de identiteitskaart niet volstaat. Verscheidene landen eisen
dat het paspoort nog geruime tijd geldig is (bijv. 6 maanden) op het ogenblik dat de reiziger terugkeert naar eigen land.
Hoe vraagt u een internationaal paspoort aan?
a) Gewone aanvraag
U vraagt een internationaal paspoort aan (of de verlenging ervan) bij uw gemeente. U neemt vier recente pasfoto’s mee, uw identiteitskaart en uw oude paspoort (indien u er reeds een had). Reken op een afleveringstermijn van drie weken. Internationale paspoorten zijn 5 jaar geldig.
b) spoedprocedure
U kunt u kiezen voor de snelle procedure. De aflevertijd bedraagt dan ongeveer drie werkdagen. U betaalt een meerprijs.
Visum
Voor bepaalde landen heeft u een visum nodig. Visa worden aangevraagd bij de ambassade of consulaat van de te bezoeken landen. De prijs voor een visum verschilt van land tot land. Sommige landen verlenen u het visum bij aankomst (tegen betaling).
Kinderen
Opgelet: soms hebben kinderen jonger dan 12 jaar andere reisdocumenten nodig om naar hetzelfde land te reizen dan volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar.
Welke reisdocumenten kinderen jonger dan 12 jaar nodig hebben, hangt af van de reisbestemming:
Het bezochte land vereist een paspoort?
In dit geval moet een kind, zelfs een pasgeborene, een eigen paspoort bezitten.
Voor het bezochte land volstaat de identiteitskaart?
Vanaf de leeftijd van 12 jaar is ieder Belgisch kind in het bezit van zijn eigen identiteitskaart en kan het u dus zonder problemen vergezellen.
Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen een Kids-ID (een beveiligd elektronisch reisdocument) of een papieren identiteitsbewijs aanvragen. Deze documenten kunnen aangevraagd worden bij de gemeente. De Kids-ID werd ontwikkeld om het identiteitsbewijs te vervangen, maar is nog niet in alle gemeentes beschikbaar. Een
kind kan met een Kids-ID reizen naar alle lidstaten van de Europese Unie, voor zover het vergezeld is van een ouder of voogd die zelf in het bezit is van een geldig identiteitsdocument. Het papieren identiteitsbewijs laat toe om te reizen naar de landen van de Europese Unie met uitzondering van Litouwen, Roemenië
en Slowakije. Voor andere landen is het aangeraden om bevestiging te vragen aan uw reisbureau of aan de vertegenwoordiging van het land van bestemming
(ambassade of consulaat) in België of aan de dienst Reis- en identiteitsdocumenten van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken te Brussel.
Opgelet: in tegenstelling tot het identiteitsbewijs, dat bijna onmiddellijk kan afgeleverd worden, bedraagt de leveringstermijn voor een Kids-ID ongeveer 3 weken. Raadpleeg uw gemeente en denk eraan om de kaart tijdig aan te vragen... een gemeente die gestart is met het afleveren van de Kids-ID, kan geen
papieren identiteitsbewijs meer afleveren.
In geval van verlies, diefstal of beschadiging van de Kids-ID kan een kind jonger dan 12 jaar onder bepaalde omstandigheden een voorlopig identiteitsbewijs
verkrijgen. Dit document wordt echter niet in alle landen die de Kids-ID erkennen, aanvaard. Voor meer informatie over de Kids-ID en het voorlopig identiteitsbewijs: www.ibz.rrn.fgov.be of www.eid.belgium.be. Ouderlijke toestemming: er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren
die de ouderlijke toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen. Als het kind met één van beide ouders reist, heeft deze ouder de vrijheid om een geschreven akkoord mee te nemen van de andere ouder, dat door de gemeente voor echt kan verklaard worden. Buitenlandse zaken raadt een ouderlijke toestemming
aan, als het kind alleen reist of in het gezelschap van andere personen dan de ouders. Belgische reizigers kunnen zich steeds informeren bij ambassade of consulaat van het land van bestemming, over eventueel bijkomende vereiste documenten voor het reizen met kinderen. Buitenlandse Zaken adviseert des te meer
om zich te informeren bij ambassade of consulaat, alsook bij de luchtvaartmaatschappij, als het kind alleen reist. Uw aandacht wordt gevestigd op het feit dat u moeilijkheden kan ondervinden wanneer u naar het buitenland reist met kinderen die bijna 12 jaar oud zijn en die enkel over een identiteitsbewijs
(kids-ID of papieren kaart) hebben als reisdocument. Deze situatie kan zich voordoen als u met uw kind op reis vertrekt naar het buitenland, enkele dagen of enkele weken vóór het kind 12 jaar wordt (op dit moment beschikt uw kind nog over een geldig identiteitsbewijs) en wanneer het terugkeert nadat het de
leeftijd van 12 jaar bereikt heeft (en het identiteitsbewijs dus niet meer geldig is). In de meeste gevallen zal het mogelijk zijn om gratis een voorlopige identiteitskaart aan te vragen. Hierbij moeten we opmerken dat de voorlopige identiteitskaart na de aflevering slechts 2 maanden geldig is, en daarom niet in alle landen erkend wordt die wel het identiteitsbewijs aanvaarden. Als u naar het buitenland wenst te reizen met uw kind (dat bijna 12 jaar oud is) voor een periode langer dan 2 maanden of in een land dat de voorlopige identiteitskaart niet aanvaardt, dan moet dit kind absoluut een paspoort hebben. Buitenlandse
Zaken raadt aan om u op voorhand voldoende te informeren als u vragen heeft betreffende reisdocumenten voor uzelf of uw kind. U kunt inlichtingen inwinnen bij uw reisbureau, bij de vertegenwoordiging in België (ambassade of consulaat) van het land waar u naartoe gaat of bij de dienst Reis- en
identiteitsdocumenten van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken te Brussel.
Mexico: Voor kinderen jonger dan 18 jaar, die niet met beide ouders reizen, moet er een officiële toestemming (gewettigd door de gemeente) voorgelegd worden van de ouder die niet meereist.
Verenigde Staten, Canada, Bahama’s: Alle reizigers, ook kinderen onder de 12 jaar, die naar de Verenigde Staten, Canada, de Bahama’s of Puerto Rico reizen, dienen in het bezit te zijn van een gedigitaliseerd internationaal paspoort, geldig tot de terugreisdatum. Alle Belgische reizigers die naar de VSA reizen
zijn eveneens verplicht een elektronische reistoestemming (ESTA = Electronic System forTravel Authorization) aan te vragen. Dat kan via internet
https://esta.cbp.dhs.gov
Prijs 2018: 14 USD (aanpassing mogelijk). Betaling alleen met creditcard
Meer informatie hierover vindt u in het Prijzenboek of op www.CPB.gov/travel
Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen zich vooraf te wenden tot de Amerikaanse ambassade.
9.2 Reizigers van niet-Belgische nationaliteit
Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen zich bij de bevoegde instanties (ambassade, consulaat) te informeren over de formaliteiten die zij moeten vervullen.
10. Inentingen
De verplichte en/of aanbevolen inentingen zijn vermeld in de inleidende bladzijden van elke bestemming. Deze regels zijn anders als u vroeger al naar een gebied besmet met cholera, malaria of gele koorts bent gereisd. Wij adviseren in ieder geval om uw huisarts te raadplegen. U kunt ook terecht bij de
Travelfoon van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (telefoonnummer 0900 101 10).
11. Klachten
Een reis is een aaneenschakeling van prestaties geleverd door verschillende bedrijven (vlucht, transfer, hotel, enz...). De reisorganisator stelt alles in het werk om de organisatie vlekkeloos te laten verlopen. Indien u toch een klacht zou hebben, vindt u de te volgen procedure in detail bij de Algemene en
Bijzondere reisvoorwaarden. Probeer bij de beoordeling van uw vakantie realistisch te zijn. Houd u rekening met de verhouding prijs-kwaliteit en de normen en waarden van het land waar u verblijft. De dienstverlening in ontwikkelingslanden verschilt vaak enorm van deze in het geavanceerde westen. Het is van groot
belang dat u met de juiste verwachtingen met vakantie gaat en uw vakantie ook goed voorbereidt. Vergeet niet dat u er als gast verblijft en van u verwacht wordt dat u rekening houdt met cultuur en gewoonten van het land.
12. Noodnummer - klantenbalie
Uw reisorganisator is 24 uur op 24, 7 dagen op 7 bereikbaar voor de oplossing van problemen en voor assistentie in noodgevallen. U kunt op het noodnummer
terecht indien ter plaatse voor uw probleem geen oplossing gevonden kan worden. Let wel dat de meeste problemen sneller en efficiënter kunnen verholpen
worden door het (hotel)personeel of medewerkers ter plaatse. De reiziger heeft geen recht op schadevergoeding, indien de
organisator aantoont dat de (eventuele) non-conformiteit te wijten is aan:
1° de reiziger;
2° een derde die niet bij de uitvoering van de in de pakketreisovereenkomst
begrepen reisdiensten is betrokken, en de non-conformiteit
niet kon worden voorzien of voorkomen, of
3° onvermijdbare en buitengewone omstandigheden
Voor kosten die de reiziger meent terug te kunnen eisen van de reisorganisator, zal hij steeds een kwitantie dienen voor te leggen ter staving van de betaling.
De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken opende een aparte website voor Belgen die naar landen buiten de EU reizen. Wie zich op
http://travellersonline.diplomatie.be registreert wordt onmiddellijk verwittigd wanneer er zich een ernstige crisis, natuurramp of incident voordoet op zijn bestemming. Bovendien laat het systeem ook toe om vooraf waarschuwingen of informatie te verspreiden, bijvoorbeeld over stakingen of betogingen. Naast
identiteitsgegevens kan je ook een contactpersoon in België en verzekeringsgegevens invullen. Twee weken na uw terugkeer wordt alles gewist.