Het is de verantwoordelijkheid van elke reiziger om ervoor te zorgen dat hij of zij de nodige reisdocumenten bij zich heeft en op de hoogte is van de nodige reisformaliteiten in binnen- en buitenland. U kunt hier voor terecht op de website van de overheid en bij de ambassade of het consulaat van uw bestemming. TUI is in geen enkel geval verantwoordelijk wanneer de reiziger niet wordt toegelaten op de vlucht wegens ontoereikende reisdocumenten of wegens het niet voldoen aan bepaalde reisformaliteiten. We raden u ten zeerste aan om de laatste updates kort voor het begin van uw reis te controleren.
Reisformaliteiten
Laat je vakantie niet stranden op de luchthaven! Nog vóór de grote vakantie van start gaat, stranden al bijna dagelijks vakantiegangers op de luchthaven. Reden is dat hun reisdocumenten niet in orde zijn, waardoor ze niet voorbij de check-in of de grenscontrole geraken. Dat vakantieleed is volgens TUI nochtans makkelijk te vermijden : "Mits enkele eenvoudige en makkelijke voorzorgsmaatregelen kunnen vakantiedrama’s worden vermeden."
Enkele praktische tips voor een vlotte start van je vakantie
Vergeet je identiteitskaart niet, óók voor de kinderen !
Ook kinderen moeten een geldig identiteitsbewijs hebben, mét foto (niet zomaar een geboortebewijsje). Dit is de voornaamste reden waarom vakanties op de luchthaven al stranden. Je kan zo’n identiteitsbewijs nochtans eenvoudig, voordelig en snel verkrijgen bij het gemeentebestuur. De identiteitsdocumenten voor kinderen dienen minstens 15 dagen voor de vertrekdatum te worden aangevraagd bij de gemeentelijke diensten. Zonder geraak je niet voorbij de grenscontrole!
LET OP! De algemene regel is dat identiteitskaarten (ook de identiteitsdocumenten voor kinderen) minstens geldig moeten zijn tot de datum van terugkeer - ten minste als de datum van terugkeer kan worden vastgesteld.
Indien je jouw originele identiteitskaart bent verloren, geldt het formulier ‘attest verlies identiteitskaart’ NIET. Ook een beschadigde identiteitskaart of een identiteitskaart waarvan de microchip ontbreekt, is NIET geldig. Laat je identiteitskaart dus vervangen vóór je reis. Indien jou om deze reden de toegang geweigerd wordt tot de vlucht of de bestemming, dan valt dit volledig ten laste van de reiziger.
Tip: hou een kopie van je identiteitsdocument bij op een andere plaats. In geval van verlies van je echte identiteitsdocument kunnen de nodige formaliteiten hiermee vlugger vervuld worden.
Visum
Voor bepaalde bestemmingen is een visum benodigd, raadpleeg de volgende pagina voor meer informatie: Visum TUI.
Controleer de geldigheid van je reispas: tot 6 maanden na terugreis. Kinderen dienen hun eigen reispas te hebben. Voor de USA heb je een nieuw (digitaal) paspoort nodig, ofwel een ‘oude’ reispas, maar met een visum.
Wees tijdig op de luchthaven
Sinds de ingebruikname van Terminal A in Brussels Airport, moet je rekenen op een wandelafstand tot de gate van ongeveer 20 minuten.
Stop scherpe voorwerpen niet in je handbagage, maar wel in je valies.
Om veiligheidsredenen worden een zakmes, nagelsetje, schaartje of andere scherpe voorwerpen bij de controle van uw handbagage immers in bewaring genomen.
Registreer je reis en informeer je familie
Registreer je reis op voorhand op https://travellersonline.diplomatie.be
Informeer je familie/vrienden/buren over je reis en bezorg hen de nodige informatie (boekingsnummer, bestemming, hotelgegevens, vluchtgegevens, …)
Gezondheidsvoorschriften
Wie een reis maakt naar verre bestemmingen informeert zich best over de gezondheidsvoorschriften. Op www.vacciweb.be vind je een overzicht van talrijke bestemmingen en de geldende vaccinatievoorschriften. Voorzie een basisapotheek met o.a. muggenmelk.
Ouderlijke toestemming
Er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen. Als het kind met één van beide ouders reist, kan deze ouder een geschreven akkoord van de andere ouder meenemen. Dit akkoord kan door de gemeente voor echt verklaard worden. Buitenlandse Zaken raadt een ouderlijke toestemming aan, als het kind alleen reist of in het gezelschap van andere personen dan de ouders.